`Siemens samen met Fujitsu in pc's'

Het Duitse conglomeraat Siemens wil samen met Fujitsu uit Japan een computerbedrijf vormen. De nieuwe combinatie moet in vier jaar tijd de pc-productie verdubbelen tot vier miljoen stuks per jaar, meer dan de huidige marktleider Compaq.

Dit schrijft het Duitse blad Wirtschaftswoche op basis van goed geïnformeerde bronnen. Een woordvoerder van Siemens wil niet reageren.

Vorig jaar heeft Siemens geprobeerd de productie-divisie voor personal computers te verkopen aan het Taiwanese Acer. Die verkoop ging niet door omdat de twee partijen het niet eens konden worden over de financiële voorwaarden. Siemens verklaarde daarna dat er over de verkoop van de pc-productie niet meer zou worden gesproken.

Europese pc-producenten hebben in de afgelopen jaren veel terrein verloren aan Amerikaanse bedrijven als Compaq, Dell en IBM. In de prijzenslag die op deze markt gaande is zijn grotere volumes van belang, mede om een vuist te kunnen maken naar toeleveranciers van onderdelen zoals microprocessoren en andere chips. Siemens en Fujitsu zouden samen in Europa een marktaandeel krijgen van ruim 12 procent.

Marktonderzoeker Dataquest heeft becijferd dat de Europese markt voor pc's snel groeit. In eenheden groeide het aantal verkochte pc's in het eerste kwartaal van dit jaar met 20 procent. De groei was het sterkst in Duitsland (34,6 procent), Frankrijk (32,1 procent) en het Verenigd Koninkrijk (23,7 procent). In Nederland steeg het aantal met 17,8 procent. In Rusland daalde het aatal met 37,2 procent.

Door scherpe prijsdalingen op de pc-markt is de waarde van het totaal aantal pc's dat in het eerste kwartaal van 1999 is verkocht, juist gedaald. Volgens Dataquest is die snelle groei in eenheden onder meer te danken aan de groeiende populariteit van Internet en de opkomst van nieuwe distributiekanalen zoals supermarkten.

Dataquest meldt dat de grotere pc-verkopers in Europa in dit kwartaal zijn gegroeid ten koste van de kleinere spelers. Compaq, dat problemen heeft op de Amerikaanse markt, bouwde in Europa zijn leidende positie uit tot een marktaandeel van 16 procent.

Siemens heeft vorig jaar aangekondigd dat het, door verkoop en door het aanvragen van aparte beursnoteringen voor afzonderlijke activiteiten, afscheid wil nemen van 50 van de in totaal 200 bedrijfsonderdelen. Daartoe behoort ook de productie van chips. Die zwaar verliesgevende divisie zal worden verzelfstandigd en daarna naar de beurs worden gebracht.