Siemens en Fujitsu in pc's

Het Duitse conglomeraat Siemens wil samen met Fujitsu uit Japan een computerbedrijf vormen. De nieuwe combinatie moet in vier jaar tijd de pc-productie verdubbelen tot vier miljoen stuks per jaar, meer dan de huidige marktleider Compaq.

Dit heeft het blad Wirtschaftswoche uit goede bronnen vernomen. Siemens wil niet reageren.

Vorig jaar heeft Siemens geprobeerd de divisie voor personal computers te verkopen aan Acer (Taiwan). Maar de twee partijen werdem het niet eens konden over de financiële voorwaarden. Siemens zei daarna dat over de verkoop van de pc-productie niet meer zou worden gesproken.

Europese pc-producenten hebben in veel terrein verloren aan Amerikaanse bedrijven. In de huidige prijzenslag zijn grotere volumes van belang, ook om een vuist te maken naar toeleveranciers van onderdelen (microprocessoren en andere chips).

Martonderzoeker Dataquest heeft becijferd dat de Europese markt voor pc's snel groeit. In eenheden groeide het aantal verkochte pc's in het eerste kwartaal van dit jaar met 20 procent. Door scherpe prijsdalingen op de pc-markt is de waarde van het aantal in deze periode verkochte pc's gedaald. Volgens Dataquest is de snelle groei in eenheden onder meer te danken aan de groeiende populariteit van Internet en de opkomst van nieuwe distributiekanalen zoals supermarkten.

Dataquest meldt dat de grotere pc-verkopers in Europa in de periode januari tot en met maart zijn gegroeid ten koste van de kleinere spelers. Compaq, dat problemen heeft op de Amerikaanse markt, bouwde in Europa zijn leidende positie uit.

Siemens kondigde vorig jaar aan dat het door verkoop en beursnoteringen voor afzonderlijke activiteiten 50 van de 200 bedrijfsonderdelen wil afstoten. Zo gaat de zwaar verliesgevende chipsdivisie naar de beurs.