Shell-cijfers geven Damrak impuls

In Amsterdam wachtten beleggers vanochtend met spanning op de kwartaalcijfers van Koninklijke/Shell. De uitkomsten overtroffen de verwachtingen. De winst daalde slechts fractioneel, terwijl analisten vooraf hadden gevreesd voor een halvering. De koers van Shell steeg daardoor met 1,60 euro naar 55,70 euro.

De beurs van Amsterdam bleef vanochtend achter bij de grote andere internationale effectenbeurzen, die vrijwel allemaal flink stegen. Onder invloed van Wall Street en de Aziatische beurzen gingen vanochtend ook Frankfurt, Londen en Parijs omhoog. Amsterdam kon daar maar moeilijk bij aansluiten. Na het middaguur noteerde de AEX 571,58 punten, een plus van slechts 1,5 punt.

Als grootste boosdoener werd de Amerikaanse dollar gezien, die bijna drie cent verloor ten opzichte van de euro.

Philips presteerde goed. Het fonds herstelde zich van de terugval gisteren. De koers veerde 0,50 eurocent op tot 79,75. Ook de aangekondigde samenwerking met IBM op het gebied van computers die spraak herkennen werkte positief voor Philips.

Een andere opmerkelijke stijger onder de AEX-fondsen was ASM Lithography. De producent van chipmachines uit Veldhoven, evenals Philips gisteren uit de gratie, steeg ruim 8 procent naar 37,90 euro. NIB en Van Leer maakten een kalmere ontwikkeling door. De mededeling van ING en ASR dat zij het nieuwe bod van de combine PGGM/ABP op de NIB nog steeds te mager vinden, haalde weinig uit. Het aandeel zakte 35 eurocent op 31,65, vlak onder de nieuwe biedprijs van 31,77

De koers van de euro heeft zich vanochtend verder hersteld. Op de Europese valutamarkten werd 1,0795 dollar genoteerd in vergelijking met een slot van 1,0685 dollar gisteren.

Valutahandelaren schrijven het herstel toe aan een verbetering van de vooruitzichten op een oplossing voor de Kosovo-crisis. De ministers van Buitenlandse Zaken van de industrielanden en Rusland praten daarover in Bonn.