Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de gewelddadigheden op Irian Jaya. Papoea's strijden al jaren voor onafhankelijkheid. De Indonesische regering weigert hieraan tegemoet te komen. Ned.2, 17.35-18.43u.

Nova. Aandacht voor het diplomatiek overleg in Bonn van de G8 – de zeven meest geïndustrialiseerde landen en Rusland – over de oorlog in Kosovo. Verder aandacht aan de Schotse verkiezingen en het diepgewortelde verlangen bij de Schotten naar onafhankelijkheid. Ned.3, 22.34-23.10u.

DOCUMENTAIRES

Zembla: De carrièretest. In toenemende mate sturen bedrijven sollicitanten na eerste gesprekken naar een assessmentbureau dat de bekwaamheid van de kandidaat onderzoekt. In een rollenspel moeten zij laten zien dat ze geschikt zijn. Beelden van een rollenspel bij KLM-personeel, een sollicitant bij de ING-bank en beoordelaars en beoordeelden over het succes en grenzen van assessment. Ned.3, 20.50-21.29u.

Rare streken. In de Tanzaniaanse Serengeti-woestijn gaan de natuurfilmers Anton Von Muntser en Matt Aeberhard tot het uiterste om unieke beelden te krijgen. Deze filmers zagen kans een mooi plaatjes te maken van een aap die zijn prooi aan flarden scheurt. Afl.: Wild passions. Canvas, 20.55-21.55u.

Ray Mears's world of survival. De Innu-jagers overwinteren in hun kamp in Labrador, een van de dunst bevolkte gebieden ter wereld. Afl.: The barren lands. BBC2, 21.00-21.30u.

Supernatural – The unseen powers of animals. In deze slotaflevering krijgen mensen soms te maken met de krachten van dieren. Duiven kunnen een geheime nucleaire test voelen en onderzeeërs gebruiken dezelfde communcatiefrequenties als walvissen. BBC1, 21.30-22.00u.

Panorama. Portret van het Belgische onderwijs – met spijbelen en pesten, maar ook met Internet en videoclips. VRT, 22.05-22.35u.

The planets. Over het onderzoek van de mens naar ons zonnestelsel. Vanavond over bevroren lava-vlaktes op Venus en een vulkaan op Mars, en de theorie over het al dan niet levenloos zijn van de planeten aan de hand van de manen van Jupiter en Neptunus. Afl.: Terra firma. BBC2, 22.00-22.50u.

Geestkracht 11: Afstandsmoeders. Sinds de adoptiewet uit 1956 hebben in Nederland 25.000 vrouwen een kind afgestaan voor adoptie. In deze aflevering vertellen twee afstandsmoeders hun verhaal. Ned.1, 22.34-23.02u.

The long goodbye. Eerste aflevring van een serie waarin mensen openlijk spreken over de dood. Vanavond over rituelen die gepaard gaan met rouw. Afl.: The funeral. BBC2, 22.50-23.30u.

PRAATPROGRAMMA

Jan Publiek. De Servische Jelica Novakovic die in Belgrado woont en docente Nederlands is, discussieert over de NAVO-bombardementen op het voormalige Joegoslavië. Verder over de zin en onzin van esthetische chirurgie. VRT, 20.55-22.05u.

Babylon. Oudere boeren uit het gebied tussen de Vinkeveense en Nieuwkoopse plassen en natuurdeskundigen praten over de toekomst van het platteland als de plannen van het kabinet voor 1.300 hectare nieuw natuurgebied doorgaan. Ned.1, 21.06-21.59u.

De Jacobsladder. Gesprek met de 52-jarige pastoraal therapeut Pieter van Hoof over religie en wat het woord geloof voor hem betekent. Voor zichzelf heeft hij dat woord afgeschaft. Ned.1, 21.59-22.28u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met de ambtenaar Paul van Buitenen bij het Europese parlement die werd geschorst nadat hij over frauderende leden van de Europese Commissie had gerapporteerd. Ook aanwezig de TVM-ploegleider Cees Priem die vier maanden in Frankrijk vast zat wegens betrokkenheid bij de doping-affaire van de TVM-renners in de Tour. RTL4, 23.15-24.00u.

KUNST

Stardust. Gesprek met de regisseur en scenarioschrijver Christopher Nolan over zijn film Following. Tevens aandacht voor de Amerikaanse scenarioschrijver Norma Barzman, die in de jaren vijftig op de zwarte lijst stond door verraad van de regisseur Elia Kazan, die dit jaar een Oscar won voor zijn gehele oeuvre. De recensie gaat over True Crime van Clint Eastwood. Ned.3, 19.51-20.19u.

FILM

Het meisje met het rode haar (Ben Verbong, 1981, Nederland). Zie Film-vooraf. Net5, 20.30-22.35u., met reclame.

Privet, doeralej! / Hello, Crackpots! (Eldar Ryazanov, 1996, Rusland). Poging tot komisch melodrama van Ryazanov, die in de jaren zeventig naam maakte als de `Frank Capra van de Sovjet-Unie'. Werkloze leraar denkt de reïncarnatie te zijn van man die tijdens de Russische Revolutie een fortuin verborg. ZDF, 0.20-2.10u.

All through the Night (Vincent Sherman, 1942, VS). Amusant mengsel van gangsterfilm, spionagethriller en komedie. In het New York van '40-'45 spoort gangster Humphrey Bogart enkele nazi-spionnen op. ARD, 0.50-2.35u., zw., nagesynchroniseerd.

Lady L (Peter Ustinov, 1966, Fr./It./VS). Door Ustinov geschreven lichtgewicht-komedie waarin Parijse wasvrouw Sophia Loren zich een titel weet te verwerven. Weelderige decors en opmerkelijke rolbezetting van o.a. David Niven, Paul Newman en Ustinov zelf. Morgen, ARD, 10.15-12.00u., nagesynchroniseerd.

Didi - Der Experte (Reinhardt Schwabenitzky, 1988, West-Duitsland). Op maat van Dieter Hallervorden gesneden, satirische komedie waarin automonteur abusievelijk voor een politiek adviseur wordt gehouden. Morgen, ZDF, 14.30-16.00u.

Seems Like Old Times (Jay Sandrich, 1980, VS). Door de komedies van de jaren dertig geïnspireerde, oudbakken blijspel van Neil Simon. Van bankroof verdachte Chevy Chase ontregelt het leven van voormalige echtgenote Goldie Hawn, een ruimdenkende advocate. Morgen, SBS6, 15.15-17.00u., met reclame.