NV Eredivisie biedt SBS en RTL rechten

De NV Eredivisie biedt de uitzendrechten voor voetbalwedstrijden in de eredivisie in de seizoenen 2001/2002 en 2002/2003 aan de commerciële omroepen te koop aan. De komende twee seizoenen zendt de NOS de samenvattingen van deze wedstrijden nog uit.

De NOS betaalt nu 35 miljoen gulden per jaar voor de voetbalrechten en is bereid dat bedrag na de komende twee seizoenen te verhogen. De achttien eredivisieclubs hebben hierover al een principe-afspraak met de NOS bereikt. Het staat hen echter tot 1 juli van dit jaar vrij om met andere gegadigden, zoals commerciële omroepen, tegen een hogere prijs een ander contract af te sluiten.

De NV Eredivisie, die namens de voetbalclubs onderhandelt over de uitzendrechten, nodigt de commerciële omroepen uit een bod te doen op de voetbalrechten vanaf het seizoen 2001/2002. In een brief aan SBS (eigenaar van SBS6 en Net5) en de Holland Media Groep (HMG), het moederbedrijf van RTL4, RTL5 en Veronica, stelt de zaakwaarnemer van de eredivisieclubs dat het contract met de NOS automatisch verlengd wordt, als de commerciële omroepen niet voor 1 juli met een tegenbod komen.

HMG stelde vanochtend in een reactie geen belangstelling te hebben voor de voetbalrechten. ,,Wij zouden best eredivisiewedstrijden uit willen zenden, maar daar hebben we geen 35 miljoen gulden voor over, laat staan meer'', aldus een woordvoerder. HMG zal dan ook geen bod uitbrengen. Wel blijft HMG thuiswedstrijden van het Nederlands elftal uitzenden.

,,Natuurlijk'' heeft SBS wel belangstelling, zo verzekert de woordvoerster. ,,Iedere zichzelf respecterende omroep is geïnteresseerd in de eredivisierechten.'' SBS heeft al de uitzendrechten voor wedstrijden in de eerste divisie en betaalt daar 5,75 miljoen per jaar voor. Voor dat bedrag mag SBS6 eveneens het bekervoetbal uitzenden. Het televisiestation weet nog niet of het bereid is jaarlijks meer dan 35 miljoen neer te tellen voor de eredivisierechten, maar ,,er wordt zeer serieus naar het voorstel gekeken'', aldus de woordvoerder.

Volgens B. Spaak van de NV Eredivisie is de brief die de commerciëlen ontvangen hebben ,,niet meer dan een marktverkenning''. Hij knoopt daaraan vast: ,,Dit betekent niet dat het contract met de NOS op de helling gaat. Als er voor 1 juli geen reacties zijn, krijgt de NOS de voetbalrechten voor de afgesproken prijs.'' Dat ligt anders als andere gegadigden wel een bod uitbrengen. ,,Dan moeten de achttien eredivisieclubs bekijken wat voor hen de interessantste optie is.''

De NOS beraadt zich nog op een reactie op de poging van de clubs om meer geld binnen te krijgen dan de publieke omroep wil bieden. De NOS kon donderdagochtend niet zeggen hoeveel zij wil betalen.

De voetbalclubs incasseren op dit moment zo'n tachtig miljoen per jaar uit de verkoop van voetbalrechten. Het merendeel van dat bedrag wordt opgehoest door Canal Plus, dat voor iets minder dan 30 miljoen eredivisiewedstrijden live mag uitzenden, en de NOS, dat 35 miljoen neertelt voor de samenvattingen.