Noch ein Berliner

Enkele briefschrijvers merkten op dat de beroemde uitspraak van president Kennedy `Ich bin ein Berliner' een grappige implicatie had. Een Duitser moest hierbij immers wel denken aan de `donut-achtige versnapering', waarmee Kennedy zich scheen gelijk te stellen.

Het lijkt me echter niet zo waarschijnlijk dat een Duitser `ein Berliner' associeert met dit zoete gebak en in die mening word ik versterkt door iets wat Madeleine Lehning mij vroeger verteld heeft. Zij en haar man Arthur hadden een joodse vluchteling uit Berlijn op bezoek. Zij leidde hem rond in Amsterdam. Voor de etalage van een bakker bleef hij staan en riep uit: ,,Das sieht gut aus; das will ich mir kaufen. Wie heisst das dann?''

Toen zijn gastvrouw vertelde dat wij dat berlinerbollen noemden, rechtte hij zijn rug en zei: ,,Gehen wir weiter.''

    • H. de Sitter