Nigeria krijgt nieuwe grondwet

De scheidende militaire president van Nigeria, generaal Abdulsalami Abubakar, heeft gisteren zijn handtekening gezet onder een nieuwe grondwet, die van kracht wordt op 29 mei, als de militairen de macht overdragen aan een burgerregering. Tijdens de ondertekeningsceremonie in de hoofdstad Abuja zei Abubakar dat een door hem benoemde commissie, die heeft onderzocht wat er scheelde aan het ontwerp uit 1995 van wijlen dictator Sani Abacha, heeft vastgesteld dat de Nigerianen deze oude tekst afkeurden. De commissie beval aan terug te keren naar de grondwet van 1979, die de wettelijke basis legde onder de laatste burgerregering die in 1983 door een militaire coup ten val kwam. Volgens Abubakar is de tekst die hij gisteren kracht van wet gaf een aangepaste versie van de grondwet van 1979. ,,Ik weet zeker dat dit document tegemoet komt aan de verlangens en aspiraties van de Nigerianen.'' (Reuters)