Nieuwe regering Comoren

De kolonel die op 30 april de macht overnam op de Comoren, een eilandstaatje voor de kust van Oost-Afrika, heeft gisteren voor het eerst zijn politieke plannen ontvouwd. Kolonel Azaly Assoumani zal vandaag, naar eigen zeggen met instemming van de politieke partijen, een nieuwe regering formeren. Azaly neemt zelf de posten van staatshoofd, premier en minister van Defensie voor zijn rekening. Azaly, chef-staf van de strijdkrachten, greep vrijdag de macht nadat de hoofdstad Moroni drie dagen lang was ontwricht door protesten tegen een nieuwe grondwet, die ruimere autonomie verleent aan de twee kleinste eilandjes, Anjouan en Moheli, ten opzichte van het hoofdeiland Grand Comore. De 40-jarige kolonel zei dat hij alleen orde en rust wilde herstellen en niet langer dan een jaar aan de macht wil blijven. Azaly houdt vast aan het autonomieplan voor de twee eilanden. (AP, Reuters)