Nestlé: miljard besparen door versnelde reorganisatie

Het Zwitserse Nestlé, het grootste voedingsconcern ter wereld, gaat versneld reorganiseren om kosten te besparen. Topman Peter Brabeck van het Zwitserse concern zei gisteren in een toelichting op de jaarcijfers dat hij dit jaar 700 miljoen Zwitserse francs (bijna een miljard gulden) wil besparen. De verbetering van de winst krijgt prioriteit boven omzetgroei. Op lange termijn houdt Nestlé vast aan de doelstelling van 4 procent onderliggende groei.

De omzet in het eerste kwartaal daalde met 2,7 procent tot 16,7 miljard Zwitserse francs (22,9 miljard gulden). Zonder valuta-effecten en de overnames of verkopen van bedrijven daalde de omzet met 0,9 procent. De onderliggende groei was dit kwartaal licht negatief: minus een half procent. Dat werd deels veroorzaakt door de vergelijking met het sterke eerste kwartaal in 1998, toen de groei nog 7,4 procent bedroeg.

Belangrijkste oorzaken waren matige verkopen in West-Europa en tegenvallers door de financiële crises in Latijns-Amerika (Brazilië) en Oost-Europa, in het bijzonder in Rusland.

Nestlé was tevreden over Noord-Amerika, Afrika en Japan. Ook de verkopen van mineraalwater (Perrier en Vittel) en de kleine farmaceutische dochter Alcon waren goed. Net als Unilever vorige week, zei ook Nestlé gisteren dat de omzet per maand aantrekt. Inclusief april komt de groei al weer uit op 0,3 procent. Voor het volledige jaar verwacht Nestlé dat de trage start weer wordt goedgemaakt.

Over voeding met genetische gemodificeerde organismen (gmo's) als ingrediënten – de afgelopen maanden onderwerp van een fel debat in Engeland – zei Brabeck dat Nestlé die gmo's zal blijven gebruiken. ,,Wij geven consumenten de keuze'', zei hij. ,,De producten met gmo die op de markt zijn, behoren tot de veiligste die er bestaan.''

Hij voegde daar aan toe dat genetische gemodificeerde voeding serieuze studie verdient als mogelijke oplossing voor problemen met de voedselvoorziening, met name in ontwikkelingslanden.