MUZIEK

Lucia di Lammermoor

De opera Lucia di Lammermoor van Donizetti wordt in concertante vorm uitgevoerd door de Deutsche Opera am Rhein op 11 mei 20u15 in De Doelen in Rotterdam, waarbij een deel van de opbrengst is bestemd voor de leukemiebestrijding. De sopraan Alexandra von der Weth zingt de titelrol, Francesco Corti dirigeert.

Ives Ensemble

Het Ives Ensemble speelt Plus Minus (1963) van Karlheinz Stockhausen en Paragraph 3 uit The Great Learning (1970) van Cornelius Cardew. 7 mei 20u15 Oosterpoort Groningen; 13 mei 20u30 De Rode Hoed, Keizersgracht 102 Amsterdam; 16 mei 20u30 Geertekerk Utrecht.

Mondriaan Kwartet

Het Mondriaan Kwartet speelt vier strijkkwartetten (Memento mori, Cat O'Nine Tails, Kol Nidrei en The Dead Man) van de Amerikaanse componist John Zorn. 8 mei 20u30 042-Blauwe Zaal Nijmegen; 16 mei 15u30 Lokaal 01 Breda; 20 juni 20u30 Plaza Futura Eindhoven.

Nieuw Ensemble

Het Nieuw Ensemble en een aantal solisten spelen olv Ed Spanjaard muziek van de Australische Liza Lim (Koto), de Chinees Chem Xiaoyong (Onzichtbare landschappen), de Azerbeidjaan Faradj Karajev (Kuthba, mugam en surah) en de Israeli Daniel Landau (Ana Shahid dxceel I). 6 mei 20u15 Concertgebouw Amsterdam; 10 mei 20u15 Muziekcentrum Vredenburg Utrecht.

Les trois jours on tour

Twee interessante dubbelprogramma's doen in vier dagen vier steden aan. Het sterk bezette octet Bite the Gnatze o.l.v. gitarist Paul Pallesen en het kwartet Dunmall/Rogers/Delius/Vatcher `doen' op 6 mei Grand Theatre Groningen, 7 mei BIMhuis Amsterdam, 8 mei SJU Jazzpodium Utrecht en 9 mei Dodorama Rotterdam. Het nieuwe trio van de sterke Franse klarinettist Louis Sclavis en het trio Cake van collega en landgenoot Sylvain Kassap zijn op 6 mei in BIMhuis Amsterdam, 7 mei Grand Theatre Groningen, 8 mei Nighttown Rotterdam en 9 mei SJU Jazzpodium Utrecht.

Boeren!

Het kwartet van trompettist Eric Boeren met Michael Moore op rieten, Wilbert de Joode op contrabas en drummer Han Bennink presenteert de cd `Joy of a Toy' gevuld met eigen composities plus stukken van Ornette Coleman. 8 mei BIMhuis Amsterdam, 15 mei SJU Jazzpodium Utrecht.