MUSEA

David Salle

Het ontcijferen van de schilderijen van David Salle (1952) levert voor kunsthistorici een leuke quiz op. De tentoonstelling in het Amsterdamse Stedelijk Museum met ruim vijftig doeken van 1979 tot 1999 is een ware geseling van beeldcitaten uit de kunstgeschiedenis van Bernini, Velázquez en Magritte tot Jasper Johns in onze tijd. Het zijn fragmenten uit een continue gedachtenstroom waar geen beeld meer gewicht heeft dan een ander beeld, behalve dat de erotiek een rode draad is door de hele tentoonstelling heen. Eind jaren tachtig raakte Salle zijn vooraanstaande positie kwijt, wat misschien wel de redding van zijn kunstenaarschap betekende. In de jaren negentig is hij niet langer uit op effectbejag, maar schildert Salle droog en afstandelijk, wat ook past bij de werkelijkheid die hij oproept: een vale, treurige werkelijkheid.

David Salle: schilderijen 1979-1998 tot 13 juni in het Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat 13, Amsterdam. Dag 11-17u.

Het Transparante Noorden

Als het gaat om vormgeving hebben we nog steeds de neiging naar het zuiden van Europa te kijken, maar Zweedse meubelen deden in Nederland al hun intrede ver voor IKEA zich hier vestigde en tot in de jaren zeventig voegde het Amsterdamse Stedelijk Museum voorwerpen uit Denemarken, Zweden en Finland aan zijn collectie toe. Voorbeelden daarvan zijn nu te zien op de begane grond van de Nieuwe Vleugel. Een verdieping hoger is een overzicht te zien van hedendaagse vormgeving uit de Scandinavische landen en IJsland.

Het Transparante Noorden, Industriële Vormgeving uit Finland, Zweden, Denemarken, Noorwegen en IJsland t/m 13 juni in het Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat 13, Amsterdam. Dag 11-17u The Fabulous Fifties

Had omstreeks 1950 een meerderheid van de gezinnen een elektrisch strijkijzer en een stofzuiger, de ijskast behoorde met de auto jarenlang nog tot de luxegoederen. De kleine expositie The Fabulous Fifties in Nederland in het Tielse Streekmuseum De Groote Sociëteit is een ode aan de jaren vijftig met hun Tomadorekje, Solex, rotan fauteuil, draagbare pickup met singletjes van Cliff Richard voor de meisjes en Elvis Presley voor de jongens en het pruttelende oliestelletje.

The Fabulous Fifties t/m 18 juli in Streekmuseum De Groote Sociëtiet, Plein 48, Tiel. Di t/m vr 10-17u, za/zo 13u30-16u30.