Moderne kunst

Met de groots opgezette expositie De Dageraad van de Moderne Kunst, Leiden 1890-1940 viert het Leidse museum De Lakenhal zijn 125-jarig bestaan. Ruim 300 kunstvoorwerpen – schilderijen, tekeningen, sculpturen, meubels, keramiek, zilver, tapijten – roepen een beeld op van het aarzelende ontstaan van een avantgardistische, abstracte kunst in en rond Leiden en ook van de terugkeer, in de jaren dertig, van een meer behoudende, figuratieve kunst. Een uitgebreid onderzoek naar het ontstaan van de moderne kunst in Leiden leverde veel nieuw bronnenmateriaal op en bracht ook kunstvoorwerpen opnieuw aan het licht. Het resulteerde in een levendige expositie waar grote en zeer kleine talenten door elkaar heen hangen.

Dageraad van de Moderne Kunst t/m 29 aug in het Stedelijk Museum de Lakenhal, Oude Singel 28-32, Leiden. Di t/m vr 10-17u, za en zo 12-17u.

Vogels

Om het honderdjarig bestaan van de Vogelbescherming te vieren, maakten de conservatoren van het Rijksmuseum een selectie uit de prenten, tekeningen en foto's in de verzamelingen van het Rijksprentenkabinet en de Bibliotheek. Er hangen vele mooie platen, zoals die van Melchior d'Hondecoeter (1636-1695), die eindeloos pauwen tekende, elke dag weer of van Johan James Audubon (1785-1851) die slecht sliep als hij een dag minder dan honderd vogels had geschoten.

Vogels, prenten, tekeningen en foto's t/m 27 juni in het Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam. Dag 10-17u. Co Westerik

De muze van Co Westerik is een jong meisje in een kort rokje dat hem, de oude kunstenaar, met afgewend gezicht aanraakt. Dit kleine Zelfportret uit 1970 is samen met zeventig andere zelfportretten te zien in het Teylers Museum en ze weerspiegelen Westeriks ouder worden. Ook museum Boijmans Van Beuningen, het Haags Gemeentemuseum en het Museum Hofwijck in Voorburg hebben exposities aan Co Westerik gewijd. Dat alles rondom de 75ste verjaardag van de kunstenaar, die beduidend meer heeft gemaakt dan de beruchte vinger die zich aan een scherpe grasspriet snijdt.

Co Westerik t/m 30 mei in het Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem, di-za 10-17u, zo 12-17u. T/m 16 mei in Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam di-za 10-17u, zo 11-17u. T/m 4 juli in het Huygensmuseum Hofwijk, Westeinde 2a, Voorburg za t/m do 13-17u Willem den Ouden

Al veertig jaar observeert Willem den Ouden lucht en water rond de Waal en de uiterwaarden. De atmosfeer vertaalt hij in lineaire etsen, op bijna abstracte schilderijen en ook met heel veel water en weinig aquarelverf. Het overzicht in De Beyerd in Breda omvat die verschillende genres, die ook rijkelijk vertegenwoordigd zijn in een net verschenen monografie, waaraan flink wat schrijvers en dichters een bijdrage hebben geleverd.

Willem den Ouden, tekeningen, aquarellen, grafiek en schilderijen t/m 24 mei in De Beyerd, Boschstraat 22, Breda. Di t/m vr 10-17u, za. zon. en feestdag. 13-17u. Boek: Willem den Ouden, Uitgeverij Sun, ƒ69,50. En verder

Vionnet, keizerin van de mode dromerige en ingenieuze japonnen van de Franse mode-ontwerpster Madeleine Vionnet (1876-1975) t/m 6 juni in het Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di-zo 11-17u; James Ensor t/m 9 mei in Het Paleis, Lange Voorhout 74, Den Haag. Di t/m zo 11-17u; Bloeiende symbolen. Bloemen in de kunst van het fin de siècle t/m 9 mei in het Noordbrabants Museum, Verwersstraat 41, 's-Hertogenbosch. Di-vr 10-17u; za, zo 12-17u; Mediakids t/m 9 jan in het Omroepmuseum, Oude Amersfoortseweg 121-131, Hilversum. Di t/m vr 10-17u, za-zo 12-17u; Ben ik in beeld? Portretpenningen uit de Renaissance. Koninklijk Penningkabinet, Rapenburg 28, Leiden. T/m 23 mei di t/m vr 10-17u, za/zo 12-17u.