Internationale beurzen

LONDEN

De FTSE-index op de beurs van Londen ging vanochtend 0,9 procent omhoog naar 6460,7 punten als gevolg van het herstel van de beurs op Wall Street gisteravond.

Ook het feit dat de Nasdaq-beurs, waarop veel IT-fondsen een notering hebben, twee procent omhoog ging in New York werkte gunstig op de koersontwikkeling in Londen. De meeste Britse telecomfondsen, of bedrijven die daaraan gelieerd zijn, gingen vanochtend omhoog hetgeen een opwaartse werking had op de FTSE-index.

FRANKFURT

Op de beurs van Frankfurt waren het vooral de banken die ervoor zorgden dat de DAX-index vanochtend 0,72 procent hoger noteerde op 5345,30. Grootste stijger was HypoVereinsbank, maar ook Deutsche Bank, Dresdnerbank en Commerzbank stegen met meer dan een procent.

Ook het voorzichtige optimisme inzake Kosovo van de Amerikaanse president Bill Clinton, die een werkbezoek aan het Amerikaanse leger in Duitsland combineert met zijn aanwezigheid op de G7-top, werkte volgens handelaren gunstig op de koersen in Frankfurt

PARIJS

Ook de beurs van Parijs reageerde positief op het late herstel van Wall Street gisteravond. De CAC-index steeg een half procent naar 97,40. Ook in Parijs trokken de fondsen uit de financiële sector de meeste aandacht.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio is vandaag fors hoger gesloten. De Nikkei-index steeg met 599,08 punten (3,6 procent) tot 17.300,61. De beurs was de afgelopen drie dagen gesloten wegens nationale feestdagen in Japan.

In Zuid-Korea gingen de aandelenkoersen nog sterker omhoog. De Kospi-index eindigde met een winst van 5,1 procent. De beurs in Hongkong wist niet aan te haken. De Hang Seng-index sloot 0,1 procent lager. Ook de beurs in Australië verloor 0,1 procent.

NEW YORK

De effectenbeurs van New York heeft gisteren een wisselvallig handelsverloop laten zien. Na het grootste deel van de dag in de min te hebben gestaan, sloot de Dow Jones-index 69,30 punten hoger op 10.955,41. Pas later op de dag zorgde het zogenoemde Beige Book, de periodieke publicatie van de Amerikaanse centrale banken, voor een opleving. Daarin stond, zoals eigenlijk steeds de laatste tijd, dat de economie van de VS gestaag aan het groeien is zonder dat er veel kans bestaat op een toeneming van de inflatie. Uitschieter was AT&T, met een koersstijging van 10 procent, nadat bleek dat het het kabelbedrijf MediaOne kan overnemen.