`Instituut voor foto en film naar Rotterdam'

Het nieuw op te richten instituut voor de beeldcultuur moet in Rotterdam gevestigd worden. Dat blijkt uit een advies van de Raad voor Cultuur, dat vanmiddag is uitgebracht aan staatssecretaris R. van der Ploeg (cultuur).

`Rotterdam biedt de beste randvoorwaarden', aldus de Raad, en verwijst daarbij onder meer naar de sfeer van de stad en de symboolwerking van de locatie op de Kop van Zuid. In deze nieuwe wijk aan de Nieuwe Maas heeft de gemeente eerder al het 15.000 vierkante meter grote pakhuis Las Palmas aangewezen. `Ook de financiële randvoorwaarden zijn in Rotterdam gunstiger dan in Amsterdam', volgens de Raad.

Het voorstel van Amsterdam voor de vestiging van een dergelijk centrum in het huidige pand van het Sweelinckconservatorium, vindt de Raad `onuitgewerkt en niet overtuigend'. Zowel de inhoudelijke meerwaarde als de animo van de gewenste partners zijn onduidelijk. Het Rotterdamse plan is `helderder en een aantal belangrijke fasen verder'.

De drie nationale fotoinstellingen (Nederlands Foto Instituut, Nationaal Foto Archief en het Nationaal Foto Restauratie Atelier), sinds 1994 in Rotterdam gevestigd, en het Filmmuseum in Amsterdam worden als `eerst aangewezen partners' beschouwd. Het nieuwe instituut, voor fotografie, film, televisie en nieuwe media, zou ook moeten samenwerken met het Nederlands Audiovisueel Archief in Hilversum.

Extra expertise op het gebied van de televisie acht de Raad `noodzakelijk'. Televisie kwam tot nu toe in de plannen van beide steden niet aan de orde.

De Raad ziet dit nieuwe centrum `allereerst als laboratorium en platform: het biedt alle ruimte voor experiment, onderzoek, studie, presentatie en debat' Daarnaast dient het centrum museale functies te vervullen, zoals collectioneren, conserveren en presenteren. Wat de nieuwe media betreft luidt het advies de huidige instelling V2, die eveneens als Rotterdamse partner optreedt, te versterken.