Hongarije neemt risico met betrokkenheid bij oorlog

Hongarije stelt een luchtmachtbasis ter beschikking van de NAVO, en neemt daarmee twee risico`s: het kan zelf bij de oorlog betrokken raken en het riskeert wraakacties tegen de Hongaren in de Vojvodina.

De eerste NAVO-tankvliegtuigen zijn er al. Volgende week komen de F-18 jachtbommenwerpers. De Hongaarse regering maakte gisteren bekend dat de NAVO 24 vliegtuigen van het type F-18 Hornet zal stationeren op de Zuid-Hongaarse basis Taszár. Vandaar uit zullen ze bombardementen uitvoeren op Joegoslavië en het Hongaarse luchtruim verdedigen tegen eventuele acties vanuit Joegoslavië. Het Hongaarse ministerie van Defensie verwacht de eerste F-18's al over een paar dagen. Behalve de vliegtuigen zullen ook tussen vijf- en achthonderd lichtgewapende troepen naar Hongarije komen.

Hongarije, nauwelijks twee maanden NAVO-lid, dreigt daarmee direct in de oorlog in Joegoslavië betrokken te raken. Het ministerie van Defensie zegt van de NAVO de verzekering te hebben gekregen dat iedere NAVO-actie tegen Joegoslavië vanaf Hongaars grondgebied eerst zal worden gemeld aan de Hongaarse regering en militaire leiding.

Hoewel ook in Hongarije de verwarring groot is over wat zich in en om het buurland Joegoslavië afspeelt, staat het parlement in overgrote meerderheid achter het NAVO-optreden. Al in maart gaven de Hongaren hun toestemming voor het openstellen van het luchtruim alsmede het gebruik van militaire vliegvelden door NAVO-toestellen. Tot dusverre heeft de NAVO daar alleen in geval van nood gebruik van gemaakt.

De socialistische oppositieleider Lászlo Kovács heeft het NAVO-optreden in Joegoslavië de afgelopen weken steeds gesteund maar vindt nu dat de alliantie te ver gaat. Het gebruik van de vliegvelden betekent dat Hongarije een actieve rol gaat spelen in het Balkan-conflict, aldus Kovács. Als voormalig minister van Buitenlandse Zaken meent hij te weten dat de NAVO best begrip kan opbrengen voor de specifieke Hongaarse situatie en de kwetsbaarheid van de Hongaarse minderheid in de Vojvodina. Kovács eist dat de stationering van vliegtuigen alsnog aan het parlement wordt voorgelegd. ,,Een ongelukkig besluit van onze regering zou kunnen leiden tot oorlog in Hongarije zelf.''

In Vojvodina, de meest noordelijke (en de meest welvarende) streek van Joegoslavië, leven ruim driehonderdduizend Hongaren. Ze vormen er niet de enige, maar wel de grootste etnische minderheid. József Kasza, burgemeester van Subotica en politiek leider van de Hongaren in de Vojvodina, heeft al weken geleden gewaarschuwd tegen directe Hongaarse betrokkenheid. Hij reisde midden maart naar Boedapest om de Hongaarse regering te manen zich buiten de oorlog te houden omdat de Hongaren in Joegoslavië anders het kind van de rekening zouden kunnen worden.

Tot nog toe is dat niet gebeurd. Maar plaatselijke journalisten uit Novi Sad, de hoofdstad van de Vojvodina en één van de meest gebombardeerde doelen in Joegoslavië, maken melding van verontrustende incidenten. Zo zouden etnische Hongaren uit schuilkelders zijn gegooid met de opmerking ,,Hier is geen plaats voor jullie, want de bommen komen uit jullie land!''

Volgens de bronnen in Novi Sad gaat het nog slechts om een enkel incident en is de onderlinge solidariteit in dit traditioneel etnisch zeer gemengde gebied (naast Hongaren en Serviërs wonen er o.a. ook grote groepen Kroaten, Slowaken, Tsjechen en Roethenen) voorlopig nog sterker.

    • Renée Postma