GALERIE

Willem Hussem

Galerie Gerhard Hofland in Haarlem combineert de zen-achtige schilderijen van Willem Hussem met gouaches van Günther Förg. Beide zoeken met weinig middelen naar een evenwicht tussen beeld en ruimte. Hussem (1900-1974), die door zijn destijds gewaagde werk met name in het naoorlogse Den Haag van zich liet spreken, komt ook aan bod bij galerie Tanya Rumpff, vlak naast galerie Hofland. T/m 23 mei. Burgwal 2, Haarlem. Do t/m zo 13-17 uur en na telefonische afspraak: 023-5451553.

Sense of drawing

Een breed aanbod van tekeningen biedt Galerie Nouvelles Images in Den Haag, samengesteld door de gastcurator Arno Kramer. Hij koos twaalf kunstenaars; van de zeer persoonlijke schetsen van Ansuya Blom en Helen Frik tot het meer poetische werk van Tjibbe Hooghiemstra en Pieter Laurens Mol. T/m 9 juni. Westeinde 22, Den Haag. Di t/m za 11-17 uur, zo 30/5 13-17 uur. Tegelijkertijd zijn niet ver van Nouvelles Images ook net in 18 andere galeries in Den Haag, in het kader van de Haagse Rondgang, nieuwe tentoonstellingen van start gegaan. De Rondgang duurt t/m 23 mei.

Kees Franse

Voor de mooiste aquarellen die de laatste decennia van fruit zijn gemaakt, moet men bij MK Expositieruimte in Rotterdam de tentoonstelling bezoeken en het boek kopen over de Rotterdamse kunstenaar Kees Franse (1924-1982). Franse lithografeerde ook en hij maakte reliëfs van hout, waarin wederom het fruit optreedt, maar die zich soms ook kunnen beperken tot een pronklijst. 8 mei tot 20 juni. Witte de Withstraat 53, Rotterdam. Wo t/m zo 13-18 uur.

Zhuang Hui

Vaak genoeg wordt er eigentijdse Chinese schilderkunst tentoongesteld, ongewoner is een presentatie van hedendaagse fotografie uit dat deel van de wereld. Zhuang Hui (1963), wiens werk ook op het fotofestival van Naarden wordt gepresenteerd, vanaf 13 mei, brengt bij Canvas International Art documentaire-foto's uit de laatste vijf jaar over `de betekenis van de massa en het individu in China', en met name over de gedragingen van zijn landgenoten in de huidige omwenteling naar een meer kapitalisch systeem. Tot 26 mei. Lijnbaansgracht 319, Amsterdam. Wo t/m zat 14-18 uur.

En verder

Werk van Antonietta Peeters t/m 10 juni in Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam. Schilderijen van Olphaert den Otter t/m 26 mei in Galerie Oele, Lijnbaansgracht 314, Amsterdam. Een installatie van Tiong Ang t/m 6 juni in Het Torentje, Egbert Gorterstraat, Almelo; Schilderijen en tekeningen van Pascale Ticheler t/m 23 mei in Galerie Rob de Vries, Spaarnwouderstraat 47, Haarlem. Tekeningen van Bram Zwartjens en Hans Waanders t/m 30 mei in Galerie Phoebus, Eendrachtsweg 61, Rotterdam.