Een heuse Rieselstein

Wijn per post bestellen bij een importeur is reeds jaren ingeburgerd, maar sinds kort is het ook mogelijk om via Internet wijn te bestellen. We hoeven niet meer de deur uit om een bestellijstje op de bus te doen – alles gaat via het scherm.

Het belangrijkste voordeel van wijn kopen per Internet is dat de aanbieder zijn assortiment veel vaker kan wisselen en dus vaker aanbiedingen van de week/maand kan doen. Geheel in lijn met de groeiende belangstelling voor wijn aan tafel doet een aantal aanbieders wijn-spijs suggesties. Zelfs recepten worden aangeboden. Te oordelen naar het huidige aanbod en geluiden over nog te starten winesites, moet wijn aanschaffen per Internet een bloeiend alternatief worden voor de traditionele manier van wijn kopen. Maar voorlopig blijft het nog een beetje behelpen met de wijnsites.

De site met de naar retro-verjaardagspret klinkende naam `Lekkerwijntje' heeft het meest complete culinaire/vineuze aanbod, met een uitgebreide receptensite inclusief wijnsuggesties. Er is veel variatie in het wijnaanbod: veel wijnen uit zowel Frankrijk als de nieuwe wereld-landen. De prijzen zijn redelijk en elke wijn gaat vergezeld van een smaakomschrijving. De wijnen komen voor een deel van Hans Molenaar in Bloemendaal en de site leidt naar een rechtstreekse `wineshop' van voornoemde handelaar. De recepten zijn afkomstig van chefkoks en particulieren. Bij elke recept staat een `goedwijntje', een `beterwijntje' en een `bestwijntje', oplopend in prijs.

De Webwijnwinkel vormt een dieptepunt in het web-aanbod. Ten eerste wordt er behalve wat Zuidafrikaanse (1 producent) alleen Franse wijn aangeboden en dan nog van het alleronbekendste type. Alle appellations zijn vertegenwoordigd, maar van elk maar één of twee. Bij de Bourgogne en de Elzas zelfs zonder producentinformatie, een ernstig manco voor deze gebieden waar de domaines vaak in het bezit zijn van verschillende producenten die verschillende kwaliteit leveren. De informatie op deze site is mager, onduidelijk en achterhaald. Waarom zouden we een Gevrey Chambertin uit het magere jaar 1992 (ca. ƒ40) uit `een fijn lang glas op een hoge voet' moeten drinken? De Coq au vin erbij lijkt ook een greep uit een ver culinair verleden. En een Pommard uit 1994 vijftien tot twintig jaar bewaren is niet meer van deze tijd, zeker niet als het vermoeden bestaat dat er geen topproducent achter staat.

Meer mogelijkheden biedt Virtual Grapes, hoewel niet op wijngebied. Men kan er boeken en cadeaus (openers, koelers etc) kopen en als we het wijnassortiment hebben doorgesurft, moesten we het ook maar bij die eerste categorie houden. Producentloze Riesling uit 1989 voor ƒ28,45 (op zich niet duur, maar zonder achtergrondinformatie wel riskant), dito Gewürztraminer voor ƒ25, een treurig aanbod van circa zes Duitse wijnen waaronder de ons totaal onbekende Rieselstein (ƒ6), een bejaarde Sauvignon van Kenwood, Californië uit 1994 – je moet maar durven. Dat Brunello di Montalcino in Piemonte ligt is voor ons ook nieuw en `rood' is in het Italiaans niet `tinto' maar `rosso'.

Gelukkig zijn er ook goede sites. NWI (Nederlandse Wijnimporteurs) biedt toegang tot de site van o.a. Le Château alsmede enkele Engelstalige sites. Le Château wordt van informatie voorzien door de enige Nederlandse Master of Wine (de meest begeerde en moeilijkst te verkrijgen wijntitel ter wereld), Frank Smulders, en dat is te merken: degelijke, uitgebreide informatie over eigenaar, bodemsoort en vinificatie. De prijzen zijn aantrekkelijk door vaak rechtstreekse leverantie van producent aan site. Er worden ook wijnboeken aangeboden. Het assortiment is niet breed, wel boeiend. Consumentvriendelijk is de indeling van de wijnen naar smaak. Dus niet eindeloos ploegen door Frankrijk of Spanje, maar gericht zoeken bij `Fris, vriendelijk' of `Stevig, karaktervol'.

Een site met veel extra's is die van Pasteuning deliwijn bv. Deze gerenommeerde delicatessenzaak in Amsterdam blijkt op het scherm over een schier onuitputtelijke voorraad wijn te beschikken met topproducenten uit Frankrijk, Oostenrijk, Italië, Spanje, Duitsland en overzee. Waarschijnlijk door het grote aanbod van wijnen (meer dan 16 pagina's) worden ze niet individueel besproken. Er zijn maandaanbiedingen en kelderrestanten en een aparte cateraar-site. De lekkernijen van achter de toonbank, zoals bijzondere broodjes, kazen en salades, kunnen ook thuis besteld worden. Tevens wordt de netbezoeker uitgenodigd voor diners met bijzonderde wijnproeverijen.

Voor wie op de hoogte wil blijven van nieuwtjes en cursussen op wijngebied zijn de sites van het Wijninformatiecentrum en het Wijnplein erg informatief. De site van het Wijninformatiecentrum is alleen al de moeite waard vanwege de vinotheek waarin duizenden in Nederland geimporteerde wijnen kunnen worden opgezocht; nieuwtjes uit diverse wijnlanden en van het Nederlandse horecafront kan men er ook af halen. Op `Wijnplein' kan men ook de subsites van kleine organisaties bezoeken, zoals de Nederlandse Vinologen Vereniging en het Nederlands Gilde van Sommeliers.

Al met al rammelen de wijnsites hier en daar nogal, vooral waar het de pure informatie over wijn betreft. Het wachten is dan ook op de dit jaar nog te openen sites van importeurs Okhuysen (o.a.Frankrijk en Spanje), Sauter (vooral Frankrijk), Great Grapes (Zuid-Afrika), Winesmart (oa. Californië) en Vinites (Italië en Spanje).

    • Lucette M. Faber