DREIGINGEN

Westelijke Sahara De Verenigde Naties doen hardnekkige pogingen het oude conflict tussen Marokko en de Saharaanse onafhankelijkheidsbeweging Polisario te beëindigen. Daarbij staat een referendum onder de Saharaanse bevolking over de toekomst van het gebied centraal. Niet te nemen hindernis blijft nog de kiezerslijsten.

Er wordt nauwelijks nog gevochten in het woestijngebied sinds Marokko de Sahara grotendeels met zandwallen heeft beveiligd.

Algerije De oorlog tussen moslim-extremisten en het bewind in Algerije is in 1992 begonnen, toen het radicale FIS de parlementsverkiezingen dreigde te winnen en deze vervolgens door de machthebbers werden geannuleerd. Het bewind heeft de oorlog militair gewonnen. Wat rest zijn min of meer geïsoleerde terreuracties en harde tegencampagnes van het leger en de burgermilities.

Israelisch-Arabisch conflict Israel heeft in 1979 vrede gesloten met Egypte en in 1994 met Jordanië. In 1993 bereikte het een voorlopige regeling met de Palestijnen. In Zuid-Libanon voeren Israel en de shi'itische beweging Hezbollah een kleinschalige oorlog. Na de Israelische verkiezingen (17 mei) moeten de onderhandelingen tussen Israel en de Palestijnen over een definitieve regeling worden hervat en volgens de Amerikaanse bemiddelaars in een jaar worden afgerond.

Irak In de oorlog tussen Irak en de anti-Iraakse coalitie is in 1991 een bestand bereikt nadat de strijdkrachten van de coalitie het Iraakse leger uit Koeweit had geslagen. Amerikanen en Britten blijven militaire doelen in Irak vanuit de lucht aanvallen, zodra Irak de bepalingen van het bestand schendt dan wel aanvallende bewegingen maakt. Tegenwoordig is dat bijna elke dag.

Golf Bijna alle Arabische Golfstaten hebben wel een grensconflict met elkaar (zoals Jemen en Saoedi-Arabië) of met het naburige Iran. Deze conflicten plegen voor kleine strafacties uit de kast te worden gehaald als een land een (olie)beleid voert dat de ander niet zint.