DREIGINGEN

Verenigde Staten Cuba wordt nog altijd door Amerika geboycot. Sinds de Cuba-crisis (1963) zien de VS af van een invasie; Cuba exporteert geen revolutie meer. Toch zijn ingrepen van de VS in hun achtertuin nooit uit te sluiten. De marxistenbestrijding in Grenada (1983) was een ouderwetse interventie, de cocaïnebestrijding (zoals in Panama, 1989) lijkt de interventie van de toekomst. Chaosbestrijding, zoals in Haïti (1994), zal in de toekomst meer in multinationaal verband plaatshebben.

Colombia-Panama-

Venezuela De Colombiaanse burgeroorlog wordt soms op het grondgebied van de buurlanden uitgevochten. Rechtse paramilitairen breiden hun executiedrift uit tot Panama, de linkse FARC is actief in Venezuela. Dat kan leiden tot tegenacties.

Grensconflicten Een voetbalwedstrijd leidde in 1969 tot een bloedige, honderdurige oorlog tussen Honduras en El Salvador. Honduras en El Salvador hebben hun grensconflict vorig jaar bijgelegd, evenals Peru en Ecuador, die het oude conflict over het Condor-gebergte door arbitrage oplosten.

Er ligt nog wat splijtstof: onder meer tussen Colombia en Venezuela, Argentinië en Chili, Suriname en Guyana, Costa Rica en Colombia. Maar de nieuwe Zuid-Amerikaanse samenwerkingsverbanden lijken redelijk effectief in het beslechten van geschillen.