DREIGINGEN

Voormalige Sovjet-Unie De verdwijning van de dictatuur heeft grote en kleine oorlogen op rij opgeleverd: tussen Moldavië en het separatistische staatje Transnistrië, tussen Georgië en Zuid-Ossetië, tussen Georgië en Abchazië, tussen Armeniërs en Azeri om Nagorny Karabach. Al die oorlogen zijn onbeslist enkunnen zo weer oplaaien.

Balkan Als de meer dan 140.000 Albanese vluchtelingen uit Kosovo lang in de straatarme republiek Macedonië blijven, is een dramatische stijging van de spanningen tussen de Macedoniërs en hun al jarenlang ontevreden Albanese minderheid onvermijdelijk. Als het in Macedonië misloopt, zullen Bulgarije, Albanië, Griekenland en Turkije niet afzijdig blijven.

Noord-Ierland De rooms-katholieken en protestanten hebben vorig jaar een akkoord gesloten. De implementatie daarvan wordt echter tegengehouden door de weigering van vooral de IRA om wapens in te leveren. Ook de protestantse terreurgroepen maken geen haast. Dus is er nog steeds geen Noord-Ierse ministerraad.

Baskenland De afscheidingsbeweging ETA heeft vorig jaar aangekondigd voorlopig geen aanslagen te zullen plegen. Desondanks gaat de `straatoorlog' – kleinere terreuracties – onverminderd door. Het overleg tussen de Spaanse regering en de Baskische nationalisten zit muurvast.