CONFLICTEN

Eritrea-Ethiopië

Met meer dan een half miljoen manschappen geconcentreerd langs de gezamenlijke, betwiste grenslijn is dit het grootste militaire conflict dat wordt uitgevochten in de wereld. Moderne wapens worden gecombineerd met een loopgravenoorlog: zware artilleriebeschietingen, gevolgd door massale aanvalsgolven van infanteristen en luchtaanvallen. Beide partijen zoeken elders in de roerige Hoorn van Afrika bondgenoten. Naar schatting al 40.000 doden.

Congo

Een rebellie van Tutsi-soldaten in Oost-Congo tegen de regering van president Kabila, in augustus 1998, werd gesteund door troepen uit Rwanda en Oeganda, die Kabila verweten niets te doen aan hun veiligheidsproblemen. Rebellen - vooral Hutu-extremisten die deelnamen aan de genocide in Rwanda - bleven beide landen immers bestoken vanuit Congo.

Angola, Zimbabwe, Namibië, Tsjaad en Soedan zijn de regering te hulp gesneld. Congo is intussen de facto in tweeën gedeeld: de rebellen en hun bondgenoten hebben in het oosten een veiligheidscorridor gecreëerd voor Rwanda en Oeganda, maar zijn er nog niet in geslaagd door te stoten naar de koper- en diamantcentra in Zuid- en Midden-Congo. Naar schatting enige duizenden doden.

Soedan

Het Soedanese Volksbevrijdingsleger (SPLA) voert al 16 jaar oorlog tegen de moslim-fundamentalistische regering en controleert een deel van Zuid-Soedan. De SPLA bestrijdt de dominantie van het gearabiseerde, overwegend islamitische noorden over het deels christelijke, deels animistische, zwarte zuiden. Al 1,5 miljoen slachtoffers van oorlogshandelingen en hongersnood. Oeganda en (tot voor kort) Ethiopië en Eritrea steunen het SPLA.

Sierra Leone

Sinds 1991 voert het door Liberia en Burkina Faso gesteunde Revolutionaire Verenigde Front (RUF) een brute oorlog tegen opeenvolgende regeringen. De regering wordt gesteund door een West-Afrikaanse legermacht (ECOMOG), goeddeels bemand door Nigerianen. Tot dusverre 15.000 doden en duizenden door RUF-rebellen verminkte burgers.