België

Sportwetenschap

Het Parc d'Aventures Scientifiques, een permanente tentoonstelling waar de relatie tussen sport en wetenschap wordt getoond, wordt pas volgend jaar in Luik geopend. Nu is er al een soort visitekaartje te zien in een grote expositietent. Hier wordt in vier talen uitgelegd hoe aërodynamica werkt en wat ballastiek doet met een biljartbal, een tennisvolley of een hoekschop. Maar ook de schijnbaar alledaagse eigenschappen als gezichts- en reactievermogen in de sport komen aan bod. Dag t/m 30 mei in Parc Reine Astrid, Quai de Wallonie, Luik. De reizende expositie is deze zomer in Oostende, het najaar in Brussel en begin volgend jaar in Namen te zien.

Pol Mara

Vorig jaar overleed de Vlaamse schilder Pol Mara, die een opmerkelijke artistieke loopbaan heeft gekend. Hij begon zijn carrière met het schilderen van `maanhoofdjes': eenvoudige composities van figuren met kogelronde koppen. Vervolgens kende Mara een abstracte periode en eindigde ten slotte bij erotisch getinte, figuratieve schilderijen. Hier lijken de vrouwen weggeknipt uit glossy magazines en als fotocollage op de doeken geschilderd. Deze laatste periode van een uit flarden samengestelde droomwereld gaf de schilder internationale bekendheid. Op deze overzichtstentoonstelling in Mechelen, die door zijn vrouw is ingericht, zijn werken te zien uit de verschillende periodes die de kunstenaar heeft doorgemaakt. Pol Mara, Cultureel Centrum A. Spinoy, Minderbroedersgang 5 (ingang Melaan), Mechelen. T/m 29 aug, di-zo 10-18u, 00-3215294000.

Hanswijkprocessie

In 998 liep een schip bij het gehucht Hanswijk vast in de rivier de Dijle. Niemand kon het schip los trekken. Pas toen het houten Mariabeeld van boord werd getild, dreef de boot rustig voort. Een wonder was geschied, zo meenden de Hanswijkers. Terstond werd op de oever een kapel opgericht. Hanswijk werd opgeslokt door de stad Mechelen, waar Maria nog eeuwenlang goed werk verrichtte door de stad van de pest te verlossen. Nu trekken jaarlijks ruim 2000 verklede figuranten door het centrum van Mechelen in één van de oudste processies van België. Hanswijkprocessie op 9 mei in Mechelen.

En verder

Nu reserveren voor concerten van Lauryn Hill in Vorst Nationaal te Brussel op 26 mei (00-3290000991), Robert Cray Band op 27 mei in de Ancienne Belgique, Anspachlaan 110, Brussel (00-3225482424) en Paco de Lucia septet in het Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, Brussel (00-3225078200). Pierre Alechinsky (Cobra) in galerie Ronny Van de Velde, IJzerenpoortkaai 3, Antwerpen t/m 30 mei.