BEETHOVEN

Al driemaal eerder legde pianist Alfred Brendel de vijf pianoconcerten van Beethoven integraal vast. De amicale foto's in het cd-boekje van zijn nieuwste opname met de Wiener Philharmoniker onder Sir Simon Rattle doen vermoeden dat Brendel in Rattle na samenwerkingen met onder anderen Mehta, Levine en Haitink eindelijk de ultieme Beethoven-partner heeft gevonden. En in grote lijnen is dat ook zo. Rattles nooit topzware aanpak verleent Brendel de ruimte voor het uitspelen van zijn visie, die na verloop van jaren is gegroeid tot een merkwaardige maar interessante legering van Beethoven en Brendel zelf.

Om die conclusie te trekken is het niet noodzakelijk de evolutie van Brendels visie over de laatste veertig jaar in kaart te brengen. Hoor de manier waarop hij de snelle loopjes in het rondo van het Eerste pianoconcert atletisch bewerkt met wat gemaniëreerde accentverschuivingen, syncopen systematisch benadrukt, langzame delen vervolgens even systematisch omtovert tot pure poëzie en je weet: hier is sprake van een visie die met al haar scherpe kantjes naar smaak kan worden opgevat als de ultieme Beethoven of een mengeling van brille en excentriciteit.

Eigenlijk betekenen de vraag-antwoord momenten het enige duidelijk min-punt van deze opname. Brendels interpretaties in bij voorbeeld het rondo van het Tweede pianoconcert niet altijd een eensgezinde echo in Rattle en ofschoon uit hun samenwerking in de breedte geen fricties klinken, blijkt in dergelijke passages toch een ander temperament. Maar zulke details vallen weg bij het genoegen Brendel te beluisteren in de bedding van de Wiener Philharmoniker, met de letterlijk onovertroffen strijkersklank, de heldere pauken en alle andere zo welluidende eigenheden die hier onder Rattle glanzen in prettige, ongekunstelde tempi en fraseringen. Daarom voegt deze opname wel degelijk iets toe aan de reeds bestaande uitvoeringen en mag zij geenszins worden afgedaan als nog een keer meer van hetzelfde.

Beethoven - De vijf pianoconcerten. Alfred Brendel (piano), Wiener Philharmoniker o.l.v. Sir Simon Rattle. (Philips, 462 781-2, 3 cd's)

    • Mischa Spel