Arbitrage verslaat Rotterdam

Gevestigde namen en reputaties staan onder druk binnen het Nederlandse vrouwenhockey. Stootte nieuwkomer Den Bosch vorig jaar al in een keer door naar de troon, dit seizoen wierp debutant Rotterdam zich op als de brutale uitdager van de gevestigde orde. Het lijdt geen twijfel of de ploeg van trainer-coach Caroline van Nieuwenhuyze doet volgend seizoen een serieuze gooi naar de landstitel.

Een eerste poging daartoe mislukte gisteren. In het derde en beslissende duel uit de halve finales van de play-offs joeg Rotterdam, uitbundig toegejuicht door naar schatting vijfhonderd meegereisde supporters, vice-landskampioen Amsterdam de stuipen op het lijf. Slechts met behulp van het arbitrale duo bleef de thuisploeg overeind. Na zes minuten in de eerste verlenging maakte topscoorster Frederiek Grijpman de golden goal uit een strafcorner die was toegekend na een overtreding buiten de cirkel. In de reguliere speeltijd bleef de stand in evenwicht, 1-1.

Amsterdam mag zondag in het eerste finaleduel op herhaling tegen Den Bosch, de kwelgeest van vorig jaar die gisteren al even moeizaam won van Laren. Een treffer van de Argentijnse international Vanina Oñeto, halverwege de tweede helft van de verlenging, voorkwam dat de titelverdediger opnieuw voor schut ging voor eigen publiek. Begin vorige maand blameerde Den Bosch zichzelf in de finale van het Europa-Cuptoernooi voor landskampioenen. Vlak voor tijd gaf de ploeg een 2-0 voorsprong uit handen om vervolgens roemloos ten onder te gaan in de strafballenserie.

De ontmoeting tussen Amsterdam en Rotterdam leek gisteren ook af te koersen op een strafballenserie. Totdat scheidsrechter Wessel ,,in een gulle bui een cadeautje weggaf aan Amsterdam'', zoals coach Van Nieuwenhuyze het naderhand verwoordde. ,,Ik klaag nooit, maar zodra een scheidsrechter een wedstrijd gaat beslissen, trek ik aan de bel'', foeterde de oud-international. ,,De bal werd buiten de cirkel op een van mijn verdedigsters geslagen. Een vrije slag, meer was het niet.''

Het was de enige wanklank die Van Nieuwenhuyze liet horen, want hoewel Rotterdam uitgeschakeld werd, kon ze tevreden zijn over het gedurfde optreden van haar elftal. Niet gehinderd door zenuwen of faalangst, zoals zaterdag in het eerste duel het geval was, trok Rotterdam na tien minuten het initiatief naar zich toe. Het speloverwicht leidde na 23 minuten tot de verdiende openingstreffer. Met een fraaie tip-in anticipeerde neo-international Karlijn Petri adequaat op een snel genomen vrije slag van de Cubaanse Saray Lagos de los Arcos.

Hoewel Amsterdam nog geen twee minuten later de stand alweer gelijk trok, via een rake strafcornervariant van Wendy Fortuin, liet de jeugdige formatie van Van Nieuwenhuyze zich niet van de wijs brengen. ,,Eindelijk kunnen we onder druk presteren'', verzuchtte de eerstejaars Rotterdam-coach daarom na afloop. ,,Bescheiden of onder de indruk zijn de meiden tegenwoordig gelukkig niet zo snel meer.''

Stuwende kracht achter het verzorgde en gedisciplineerde spel van Rotterdam was het centrale verdedigingsduo, Eefje Verheijden (22) en Janneke Schopman (22). Beide (ex-)jeugdinternationals speelden een nagenoeg foutloze wedstrijd. Hetgeen ook Tom van 't Hek, gisteren aandachtig toeschouwer in het Wagener-stadion, zal zijn opgevallen. In zijn speurtocht naar solide verdedigsters doet de bondscoach er verstandig aan om binnenkort eens halt te houden in Rotterdam.

Het zou een passende blijk van waardering zijn voor Van Nieuwenhuyze, die een fris elftal heeft gesmeed maar opvallend genoeg slechts twee internationals (Inge van den Broek en Karlijn Petri) onder haar hoede heeft. Rotterdam fungeert al jaren als een van de hofleveranciers van Jong Oranje. Maar van een doorstroom naar de A-ploeg is vooralsnog geen sprake.

Aansluiting vinden met de top van het Nederlandse vrouwenhockey was de opdracht die Van Nieuwenhuyze afgelopen zomer meekreeg van het bestuur van de grootste club van Nederland (1.523 leden). Nog geen tien maanden later is ze geslaagd in die missie. HGC, de laatste zes jaar onafgebroken vertegenwoordigd in de play-offs, was een van de prominenste slachtoffers van de Rotterdamse dadendrang. ,,We worden serieus genomen'', volgens de pas 31-jarige coach. ,,En wat nog belangrijker is: de meiden nemen zichzelf serieus.''

Voorzichtig blikte Van Nieuwenhuyze gisteren alvast vooruit. Twee speelsters, de Zuid-Afrikaanse Marilyn Agliotti en spits Annemarie Roozendaal, verlaten de ploeg. Versterkingen zijn – afgezien van assistent-coach en oud-international Jacqueline Toxopeus – niet ophanden. Van Nieuwenhuyze: ,,Ik ga niet aan speelsters lopen trekken. Ze moeten zelf de stap maar zetten. Zo arrogant mogen wij onderhand wel zijn.''

    • Mark Hoogstad