Zimmermann leider van Deutsche Oper

De componist Udo Zimmermann neemt in 2001 de leiding van de Deutsche Oper in Berlijn over van de intendant en regisseur Götz Friedrich, die dan na een bewind van twintig jaar vertrekt. De uit de vroegere DDR afkomstige 55-jarige Zimmermann heeft op het ogenblik de leiding van de opera van Leipzig, waarvan Hartmut Haenchen de toekomstige chef-dirigent is. Hij componeerde een aantal zeer succesvolle opera's waaronder Der Schuhu und die fliegende Prinzessin, die ook in ons land is uitgevoerd. Na de hereniging van Berlijn heeft de stad drie opera's: de Deutsche Oper, de Staatsoper, waarvan de dirigent Daniel Barenboim de artistiek leider is, en de Komische Oper onder leiding van regisseur Harry Kupfer. Verwacht wordt dat Zimmermann veel eigentijds repertoire zal brengen om de Deutsche Oper te profileren in de artistieke concurrentie tussen de Berlijnse opera's, die elk financiële problemen hebben.