Vrijheidsfeest ondanks Kosovo

Versobering? ,,Daar zijn we niet zo mee bezig, hoor'', zegt een organisator van het bevrijdingsfestival in 's Hertogenbosch. Een ander: ,,Als je goed kijkt is het elk jaar wel ergens oorlog.''

Nederland viert vandaag feest, oorlog in Kosovo of niet. De dertien bevrijdingsfestivals, gratis popconcerten die vooral zijn bedoeld voor jongeren, hebben de programmering niet gewijzigd. De grootste attracties zijn dit jaar de zangers Acda en De Munnik en de popgroepen Skik en Roméo, die elk op ten minste vier festivals hun opwachting maken. Vorig jaar werden de festivals door ongeveer 650.000 mensen bezocht.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei besloot eerder deze week dat een al te uitbundige viering van bevrijdingsdag dit jaar ongepast was. Het Comité schrapte een dansmanifestatie in Utrecht en enkele vrolijke muziekstukken. De organisatoren van de bevrijdingsfestivals vinden `Kosovo' reden te meer om 54 jaar vrijheid te vieren. Wel hebben ze collectief besloten momenten van bezinning in te lassen. ,,Je merkt dat Kosovo mensen bezighoudt en je wilt toch iets aanreiken'', zegt een woordvoerder van het festival in 's Hertogenbosch.

Zo worden alle festivals vandaag op enig moment onderbroken voor een à twee minuten stilte. Niet om net als gisteren de doden te herdenken, benadrukt een woordvoerder van het Comité 4 en 5 mei, maar ,,om erbij stil te staan hoe bevoorrecht je hier bent''. Her en der worden tegelijk de kerkklokken geluid. ,,Anders is het moeilijk om iedereen stil te krijgen.'' Almere heeft gekozen voor twee minuten `aandacht'. Om zeven uur, als op het festivalterrein twaalf- tot zestienduizend mensen bijeen zijn, zal `Seven o'clock news' van Simon en Garfunkel te horen zijn. ,,Dan kunnen ze even nadenken.''

Verwijzingen naar de directe actualiteit blijven op de meeste plaatsen achterwege. In Assen wordt in een `bezinningsblok' op hiphopmuziek een verhaal verteld over `omgaan met vrijheid'. Sommige artiesten leggen een statement af over wat bevrijdingsdag voor hen betekent, of hebben een speciaal lied gecomponeerd. Vluchtelingenwerk Nederland voert op de feestterreinen campagne voor het `recht op veiligheid voor mensen die op zoek zijn naar bescherming'. ,,De nadruk in het asielbeleid moet minder liggen op: hoe houden we de mensen buiten'', aldus een woordvoerder. Enkele festivals houden een collecte voor de organisatie WarChild, die opkomt voor kinderen van alle vluchtelingen. Alleen Wageningen laat de bezinning om negen uur 's avonds gepaard gaan met fragmenten uit het Radio 1-journaal. Over Kosovo.

DILEMMA: pagina 3