Verdriet en woede bij Zwaagwesteinders

De politie heeft nog geen spoor van de dader(s) van de moord op de zestienjarige Marianne Vaatstra uit Zwaagwesteinde. In het Friese dorp is de verslagenheid groot.

Op de plaatsnaamborden van Zwaagwesteinde zijn drie witte A4-tjes naast elkaar geplakt met het opschrift `OPROEP'. Alle inwoners van Noord-Friesland wordt gevraagd ,,ter nagedachtenis aan Marianne Vaatstra'' en ,,als stil protest tegen geweld'' komende vrijdag mee te lopen in een stille tocht in het dorp.

De vriendenkring van Marianne heeft de pamfletten verspreid. Er hangt er ook een op het bord `Pibo van Domapad', op enkele tientallen meters van het fietstunneltje waar de zestienjarige scholiere zaterdag omstreeks half twee afscheid nam van twee vrienden, na een avondje stappen in bar-dancing Paradiso in Kollum. Hier reed ze op het fietspad langs de Keningswei, een smalle lommerrijke laan in het bosrijke Veenklooster. Ver kwam ze niet. Ze ontmoette daar haar belager, die haar de keel doorsneed. De politie gaat ervan uit dat Marianne seksueel is misbruikt, omdat ze vrijwel geheel ontkleed werd gevonden in een weiland naast het fietspad.

Twintig rechercheurs zijn bezig met het onderzoek, maar aanhoudingen zijn nog niet verricht. Naar aanleiding van het televisieprogramma `Opsporing verzocht', dat gisteravond aandacht aan de moord besteedde, kwamen er bij de politie twintig nieuwe tips binnen. De politie wil in contact komen met mensen die Marianne vrijdagavond nog hebben gesproken in Paradiso. Niet wordt uitgesloten dat ze vanaf de dancing is gevolgd. Ook wil de politie weten wie haar fiets de bewuste avond in de berm heeft zien liggen.

Drie meisjes uit Kollumerzwaag stappen voor het tunneltje even van hun fiets. Ze kenden Marianne van gezicht. ,,Dit is op zich geen eng fietspad'', vertelt een van hen. ,,Er staan drie huizen aan en op Koninginnedag was het hier nog hartstikke druk.'' Haar vriendin corrigeert haar. Sommigen zouden het fietspad 's avonds mijden, omdat het er zo donker is. Bij het fietstunneltje zouden meisjes zijn lastiggevallen. ,,Ik heb hier 's avonds ook wel gereden. Bang was ik nooit. Maar nu laat ik het wel uit mijn hoofd hier alleen te fietsen.''

De weg van Veenklooster naar Zwaagwesteinde is hooguit zes kilometer. Een bekende route voor Marianne Vaatstra, die geregeld uitging in bar-dancing Paradiso in Kollum. Ze reed nooit alleen naar huis, maar waarom haar vriendje haar vrijdagavond niet naar huis bracht wil de politie niet zeggen. Wilde ze niet? Hadden ze ruzie? Had hij, zoals er gezegd wordt in het dorp, een lekke band? In de Leeuwerikstraat, waar Marianne woonde en waarlangs de stille tocht vrijdag zal gaan, wapperen huis-aan-huis zwarte rouwlinten aan de wimpels en vlaggenstokhouders. Ze zijn verspreid door de vriendengroep van Marianne.

Bij de Poiesz Supermarkt, waar het slachtoffer sinds een jaar enkele middagen per week achter de kassa zat, is het rond het middaguur doodstil. Bedrijfsleider T. Toonstra sloot zaterdagmiddag direct de winkeldeuren toen bekend werd dat Marianne om het leven was gebracht. ,,Verschrikkelijk. We waren er allemaal kapot van en konden onze aandacht er niet bijhouden. Marianne was een vrolijke meid die me elke keer als ze kwam vriendelijk groette. Ze was ook een goede caissière. Haar kassa klopte altijd.''

Klasgenoten van Marianne van de christelijke Mavo `De Saad' in Damwoude, werden gisteren opgevangen door docenten, politieagenten, predikanten en medewerkers van slachtofferhulp. Twee leerlingen vertellen na afloop dat het tijdens de bijeenkomst doodstil was. ,,We mochten allemaal wat opschrijven. Voor de familie. Maar ja, wat moet je schrijven?'', zegt een jongen. De scholieren gaan morgen naar de begrafenis en doen vrijdag mee aan de stille tocht, die om zeven uur begint bij Poiesz Supermarkt. Ook de Friese commissaris der koningin E. Nijpels en burgemeester J. Eggens van Dantumadeel zullen daarbij aanwezig zijn.

L. Land uit het nabijgelegen Kootstertille wil vanavond via Internet een oproep plaatsen om op de dag van de begrafenis de vlag met een zwart rouwlint halfstok te hangen. ,,Je waant je veilig op het platteland, maar het komt nu zo dichtbij. Je wordt er bang van. Ik heb zelf drie zoons en een dochter, van wie er twee ook uitgaan. Je bent blij als ze veilig thuis komen. Heel Zwaagwesteinde is nu woedend en verdrietig.''

    • Karin de Mik