Tornado's in de VS: 43 doden

De Amerikaanse president Clinton heeft gisteren delen van Oklahoma en Kansas tot rampgebied verklaard. Een serie van 76 tornado's liet maandag in deze staten een spoor achter van verwrongen metaal, kale bomen, vermorzelde auto's en geïmplodeerde gebouwen. Tot dusver zijn 43 doden geteld en honderden gewonden.

Bewoners van de rampgebieden komen in aanmerking voor leningen met lage rente om hun huizen weer op te bouwen. Alleen al in Oklahoma-Stad werden meer dan 2.000 huizen totaal vernield. In Kansas zijn naar schatting 1.500 woningen en winkels met de grond gelijk gemaakt of ernstig beschadigd.

In de getroffen gebieden is een grote schoonmaakoperatie in gang gezet. Leger en politie zijn ingezet om de openbare orde te handhaven en plunderingen te voorkomen.

De storm van maandag is de dodelijkste sinds die van 9 april 1947, toen 113 mensen het leven lieten. De tornado's maakten deel uit van een groot stormfront dat maandagmiddag vanuit de plaats Chickasta naar het noorden bewoog en onderweg verwoestingen aanrichtte.

De meeste tornado's waren van de zogeheten F-4 klasse, de op één na zwaarste, met windsnelheden van 331 tot 416 kilometer per uur. De zwaarste wervelwind (F-5 klasse) sneed een `pad' van anderhalve kilometer breed door het gebied, uitgestrekt over 97 kilometer. Een zeldzaamheid, zelfs in `Tornado Alley', de strook tussen westelijk Texas en Iowa waar elke lente de weersomstandigheden ontstaan die wervelwinden mogelijk maken.

Elektriciteitsdraden knapten, brokstukken vlogen door de lucht, auto's werden als blikjes tegen de grond gesmakt en sirenes loeiden toen de `twisters' door de dichtbevolkte voorsteden van Oklahoma-Stad raasden. Enkele ooggetuigen vertelden dat de tornado's hetzelfde geluid maakten als voorbij razende goederentreinen; anderen vergeleken het natuurgeweld met een bombardement. (AP)