Stacy mist duel om hockeytitel

Vier dagen voor het tweede en mogelijk beslissende finaleduel om de Nederlandse hockeytitel heeft Oranje Zwart een fikse aderlating moeten ondergaan. Op last van de Australische bondscoach Terry Walsh is middenvelder Jay Stacy gisteren op het vliegtuig gestapt. Australië belegt een trainingskamp waarvoor Walsh zijn record-international heeft opgeëist.

Stacy ontbreekt daardoor zaterdag wanneer OZ in en tegen Bloemendaal aantreedt voor het tweede duel uit de best-of-three-serie. Een verzoek van de club uit Eindhoven om het verblijf van de 30-jarige strafcornerspecialist met een week te rekken, wees Walsh gistermorgen van de hand. ,,We hebben hem de vraag voorgelegd wat belangrijker is: de finale van de sterkste clubcompetitie ter wereld of een trainingskampje met de nationale ploeg'', aldus Simon van den Boomen, voorzitter van de commissie tophockey bij OZ.

Stacy stelde de spelersgroep maandag op de hoogte van zijn gedwongen vertrek. ,,Met een brok in zijn keel'', volgens Van den Boomen. ,,Hij voelt zich schuldig dat hij uitgerekend nu de ploeg in de steek moet laten.'' Stacy's woede richtte zich vooral op Walsh. ,,Jay heeft als een klein kind gesmeekt om hier te mogen blijven. Maar Walsh bleek niet te vermurwen.''

De onverzoenlijke houding van de Australische bondscoach heeft volgens Van den Boomen te maken met de voorbereiding op het WK, vorig jaar in Utrecht. ,,In de aanloop heeft hij zijn ploeg toen zelden compleet gehad. Die fout willen ze niet nog een keer maken in de voorbereiding op de Spelen in eigen land. Jay heeft kennelijk een voorbeeldfunctie.''

Stacy keert eind oktober terug in Eindhoven. ,,Tenzij Walsh een oefenpotje tegen Tietsjerkstradeel inlast'', zegt Van den Boomen. In de winterstop moet de 269-voudig international terug naar zijn vaderland. Na de Spelen in Sydney volgt de hereniging met OZ, volgens Van den Boomen mogelijk in het gezelschap ,,van één of meerdere landgenoten''.