SHV biedt 2 miljard voor rest Primagaz

Het Nederlandse familiebedrijf SHV heeft een bod uitgebracht van ongeveer 2 miljard gulden op de uitstaande aandelen in het Franse Primagaz, een bedrijf dat actief is in de handel en distributie van LPG (liquefied petroleum gas). SHV was al eigenaar van 50,4 procent van de aandelen en 66 procent van het stemrecht. Dat heeft SHV, gevestigd in Utrecht, vanochtend bekend gemaakt.

SHV biedt 86,45 euro per aandeel voor de elf miljoen aandelen die nog worden verhandeld aan de beurs in Parijs. Dat is een premie van 23 procent op de gemiddelde koers van de afgelopen week.

SHV verkocht vorig jaar de Europese Makro-winkels aan het Duitse Metro voor een bedrag van omgerekend ruim 5 miljard gulden. Het bedrijf, grotendeels eigendom van de familie Fentener van Vlissingen, maakte toen bekend zich onder meer toe te willen leggen op recycling. Vloeibaar gas was al een hoofdactiveit. SHV heeft ook nog Makro-winkels in Azië en Latijns-Amerika.

SHV is al de belangrijkste aandeelhouder in Primagaz sinds 1990. Na de overname van de resterende aandelen, die de instemming heeft van de huidige directie, zal Primagaz worden geïntegreerd met de overige gas-activiteiten van SHV.

SHV is met gas onder meer actief in het Verenigd Koninkrijk, Brazilië en Azië. Primagaz is onder meer actief op het Europese continent, in Turkije en Marokko.