Serviërs `zijn geen engelen, maar ook geen duivels

De Joegoslavische president Slobodan Miloševic heeft toegegeven dat er in Kosovo ,,lelijke dingen'' zijn gebeurd. ,,We zijn geen engelen.'' Maar van georganiseerde `etnische zuivering' of van misdaden door het federale leger of de Servische politie zou geen sprake zijn.

Miloševic zei in een vraaggesprek met The Washington Times dat ,,ongeregelde'' paramilitaire eenheden schuldig zijn aan eventuele wandaden, die volgens hem bestaan uit het platbranden van huizen. Maar dat hele dorpen worden platgebrand ontkende Miloševic. ,,Er gebeuren lelijke dingen, net zoals die gebeurden in de oorlog in Vietnam, of in welke andere oorlog dan ook'', aldus de president. ,,We zijn geen engelen. We zijn ook niet de duivels die jullie van ons hebben gemaakt. Onze reguliere strijdkrachten zijn zeer gedisciplineerd. De paramilitaire strijdkrachten zijn een heel ander verhaal.''

Volgens Miloševic is na de mislukking van het vredesoverleg in Rambouillet besloten de strijdkrachten in Kosovo uit te breiden voor een groot offensief tegen het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK, ,,niet om Kosovo etnisch te zuiveren, zoals gebeurde met de verdrijving van 500.000 Serviërs uit Kroatië, een verdrijving die door de media in de wereld werd genegeerd'', aldus Miloševic, verwijzend naar de `etnische zuivering' van de Krajina door de Kroaten in 1995. Die verdrijving gold 150.000 Kroatische Serviërs.

In het vraaggesprek ontvouwde Miloševic een vredesplan dat voorziet in een eind aan alle militaire activiteiten, de terugtrekking van 90.000 Joegoslavische militairen en Servische politiemannen uit Kosovo en de terugtrekking van NAVO-eenheden uit Macedonië en Albanië, de terugkeer van alle vluchtelingen naar Kosovo, de legering van een ,,vredesmissie'' van de VN in Kosovo, een hervatting van de dialoog over de status van Kosovo ,,binnen Servië'' en overleg over ,,een plan voor de economische wederopbouw van Servië''. De NAVO wees het plan af.

Overigens spreekt de NAVO tegen dat er in Kosovo 90.000 politiemannen en militairen zijn, zoals Miloševic beweerde; de troepensterkte wordt op 40.000 man geschat. (Reuters, AP)