Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de viering van bevrijdingsdag en een portret van de Russische oorlogsveteraan Anatoli Loboda die tijdens de Tweede Wereldoorlog veertien grote veldslagen meemaakte. Ned.2, 17.35-18.43u.

5 mei bevrijdingsfeest. Samenvatting van de 5 mei-activiteiten van de afgelopen dag en rechtstreeks verslag van het concert voor Carré in Amsterdam in aanwezigheid van koningin Beatrix en prins Claus. Met medewerking van het Toonkunstkoor Amsterdam, het Noordhollands Philharmonisch Orkest en de Nederlandse sopraan Angelina Ruzzafante. Ned.2, 20.30-22.30u.

Netwerk. Reportage over de grote invloed van orthodoxe joden op de Israelische samenleving. Religieuze gebruiken, zoals het niet gebruiken van de auto op sabbat leidt tot vechtpartijen met niet religieuze Israeliërs. Ned.1, 20.31-21.06u.

Nova. Aandacht voor de Kosovo-crisis en het bezoek van president Clinton aan Europa en een reportage over de zin en onzin van korte-duur architectuur. Verder kritiseert oncologieprofessor Piet Borst de nieuwe studieboeken van de algemene natuurwetenschappen. Ned.3, 22.33-23.09u.

MUZIEK

Andrea Bocelli: Sogno; The Italian dream. O.a. beelden van een optreden van de blinde tenor Andrea Bocelli in Praag. Ook treedt hij op met componist Ennio Morricone. Ned.2, 22.05-23.00u.

Anne-Sophie Mutter: My year with Beethoven. Vierde aflevering van een serie over de wereldtournee van de Duitse violiste Anne-Sophie Mutter waarin zij de vioolsonates van Beethoven speelt. BBC2, 0.15-1.00u.

DOCUMENTAIRES

Land van weidevogels. In deze laatste aflevering van deze serie een portret van de wulp. In totaal broeden in Nederland zo'n 7.000 paren en ze zijn vooral te vinden in Drenthe en Overijssel. Ned.2, 19.00-19.30u.

Leviathan special – Lie back and think of England. Aan de vooravond van de verkiezingen in Wales en Schotland wordt de vraag gesteld wat voor invloed decentralisatie zal hebben op de Britse identiteit. BBC2, 20.30-21.00u.

Abenteuer Forschung. Reportage over het belang van de jak voor de bewoners van het Tibetaanse hooggebergte. ZDF, 21.00-21.45u.

Living with the enemy. Serie waarin mensen met conflicterende meningen met elkaar worden geconfronteerd. Zie TV-vooraf. Ned.3, 21.24-21.54u.

20 Tage im 20. Jahrhundert. Vanavond over de geschiedenis van China vanaf het einde van de Qing-dynastie tot het uitroepen van de Volksrepubliek op 1 oktober 1949 door Mao Ze Dong. ARD, 21.45-22.30u.

Badgers – The culling fields. Over de plannen om tienduizenden dassen af te maken omdat zij verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor het overbrengen van tbc bij vee. BBC2, 22.30-23.30u.

Het derde oog. Nicole Betancourt maakte video-opnamen van haar vader die aan aids lijdt. Nooit heeft zij met haar vader over zijn homoseksualiteit kunnen praten. De camera geeft haar nu het excuus om vragen te stellen waar zij zich vroeger voor geschaamd zou hebben. Canvas, 22.35-23.30u.

KUNST

C land: portret Jan Hoet. De vechtersbaas onder de museumdirecteuren krijgt eindelijk zijn zin. Morgen opent Jan Hoet, na 25 jaar strijd, zijn Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent. Hij leidt de Belgische koningin rond en gaat in discussie met een boze Gentse slager over een kunstwerk voor zijn deur. Ook is hij in training voor een bokswedstrijd op de openingshappening. Ned.3, 20.31-20.59u.

Nachtstudio. Discussie over de vraag welke betekenis de Goethe-instituten aan het einde van deze eeuw nog hebben. ZDF, 0.35-1.35u.

FILM

. The Longest Day (Ken Annakin, Andrew Marton & Bernhard Wicki, 1962, VS). Vermaarde, door Darryl F. Zanuck geproduceerde, grootscheepse oorlogsfilm reconstrueert Normandische landing van de geallieerden. All-star cast: John Wayne, Robert Mitchum, Henry Fonda, Robert Ryan, Rod Steiger etc. SBS6, 20.30-22.30u. & 22.50-0.05u., onderbroken door reclame.

. Trainspotting (Danny Boyle, 1996, Engeland). Zie Film-vooraf. Canvas, 20.55-22.35u.

The Breakfast Club (John Hughes, 1985, VS). Plezierig serieuze teenagerfilm strandt laatste half uur in vet moralisme. Vijf uiteenlopende, voor straf in de schoolbibliotheek opgesloten tieners groeien huns ondanks naar elkaar toe. Uitnemend spel van o.m. Emilio Estevez en Molly Ringwald. BBC1, 0.40-2.20u.

What Did You Do in the War, Daddy? (Blake Edwards, 1966, VS). Uitgelaten, weinig spitsvondige oorlogskomedie over wederwaardigheden van Amerikaanse soldaten in Siciliaans stadje dat zich snel gewonnen geeft. Met James Coburn, Dick Shawn. ARD, 0.45-2.35u., nagesynchroniseerd.

Star (Robert Wise, 1968, VS). Biografische musical over legendarische, van oorsprong Engelse Broadway-ster Gertrude Lawrence (1898-1952), gespeeld door Julie Andrews.. ZDF, 1.35-4.15u., nagesynchroniseerd.

My Fair Lady (George Cukor, 1964, VS). Kostelijke musical-versie van Bernard Shaw's Pygmalion kreeg ravissante aankleding en werd legendarisch publiekssucces. Met Rex Harrison als de ijdele professor Higgins die de weddenschap sluit dat hij binnen zes maanden van cockney-bloemenmeisje Audrey Hepburn een dame kan maken. Oscars voor de film, regisseur Cukor, acteur Harrison en de fotografie van Harry Stradling. Morgen, ZDF, 9.03-11.50u., nagesynchr.

This Time for Keeps (Richard Thorpe, 1947, VS). Gemiddeld musical-vehikel voor zwemster Esther Williams. Ook met Jimmy Durante, Lauritz Melchior. Morgen, ARD, 10.20-12.00u., nagesynchroniseerd.