Scholieren vast om vernielen van graven

Vier scholieren van 15 tot 18 jaar hebben bekend dat ze afgelopen dagen honderd graven op kerkhoven in Heerlen en Sittard hebben vernield. De twee jongens en twee meisjes meldden zich gistermorgen, begeleid door hun ouders, bij de politie in Heerlen. Ze zijn ingesloten.

De scholieren, in de ban van satanisme en occultisme en geïnspireerd door black-metalmuziek, vertelden al over hun actie tegen cafévrienden en medescholieren. Ze zitten op Havo en VWO.

Maandag sprak een van de daders (,,Ik wil patholoog-anatoom worden. Dat lijkt mij helemaal te gek: lijken onderzoeken'') met journalisten van Dagblad De Limburger. Die publiceerden gisteren een artikel over het omtrekken en bekladden van de grafstenen, compleet met voornamen, leeftijden, woonplaats en de naam van de scholen van de daders. Voordat de politie in actie kon komen, meldden de scholieren zich op het politiebureau.

De scholieren noemen zichzelf satanisten, aanbidders van de duivel. Op een van de omgeduwde grafstenen in Heerlen lieten ze een Latijnse tekst achter, afkomstig van de laatste cd van de Britse groep Cradle of Filth. De popgroep onderscheidt zich door met verf en bloed besmeurde gezichten, gierende gitaren, bonkende bassen en satanische teksten. ,,Medeleerlingen van de scholieren reageerden geëmotioneerd'', zegt rector L. Niessen van het Sintermeertencollege in Heerlen. Hij informeerde de klas gistermorgen. ,,Het meisje staat bekend als sympathiek. Wat het kind bewogen heeft zich met zulke morbide zaken in te laten, is mij onduidelijk. De feiten zijn schokkend, maar dat de scholieren het in het café rondverteld hebben, geeft het ook iets onnozels.''

Het bisdom reageert geschokt. Een woordvoerder: ,,Kennelijk is vandaag de dag niets meer heilig. Ook als het een doorgeschoten reactie van jongeren is, blijft het gruwelijk.''