Prinses Irene koopt landgoed Z-Afrika

Prinses Irene heeft onlangs nabij het Zuid-Afrikaanse stadje Graaff-Reinet een boerenhoeve gekocht ter waarde van bijna twee miljoen rand (bijna 900.000 gulden). Volgens de Afrikaanstalige krant Rapport bezocht de ,,eksentrieke Nederlandse prinses van Lippe-Bisterfield'' vrienden in het gebied toen op de boerderij Bergplaas bomen en stenen begonnen te ,,praten'' en tegen haar ,,zeiden'' dat ze het landgoed moest kopen. De prinses zou van plan zijn er een kliniek voor alternatieve gezondheidszorg te beginnen.

Graaff-Reinet ligt in de Karoo, een uitgestrekte halfwoestijn in het midden van Zuid-Afrika. Het 4.000 hectare tellende landgoed ligt tachtig kilometer buiten het stadje, in de Zuurbergen. De vorige eigenaar, ene Neville Kingwell, kreeg voor zijn hoeve 465 rand per hectare, hetgeen neerkomt op een totaalbedrag van 1,86 miljoen rand.

Rapport meldt dat nog voor de eigendomsoverdracht de nieuwe bewoonster al aannemers stuurde die meteen begonnen te breken en bouwen. Irene zou voornemens zijn in augustus, aan het begin van de zuidelijke lente, haar intrek te nemen in Bergplaas. Neville, een boer, liet weten dat hem door Irene is verzocht verder niet over de transactie naar buiten te treden. ,,Ik weet niet precies wat de prinses met Bergplaas wil en ook niet of ze hier permanent zal gaan wonen.''

Maar bronnen in Graaff-Reinet wisten te melden dat Irene er een gezondheidskliniek zal beginnen. `Communicatie' met de natuurlijke omgeving, waaraan de prinses zich heeft overgegeven, is in Zuid-Afrika een niet onbekend verschijnsel. Zowel in de religieuze beleving van de Hottentotten en Bosjesmannen als in andere zwarte gemeenschappen is contact met de natuur van groot belang.