Oud-premier Lubbers doceert vak `Globlabla'

Collega-professoren in de economie hebben kritiek op het wetenschappelijk gehalte van oud-premier Ruud Lubbers als docent globalisering aan de Katholieke Universiteit Brabant (KUB) in Tilburg. Lubbers' specialisatie wordt door critici ook wel `Globlabla' genoemd. Dat blijkt uit een onderzoek van het universiteitsblad Univers.

Professor drs. Lubbers trad vier jaar geleden als hoogleraar globalisering aan de faculteit economie in dienst van de KUB en de Amerikaanse Havard University. De voormalig premier geeft colleges over de mondialisering van de wereldhandel. Studenten zijn over het algemeen zeer tevreden over docent Lubbers. Vooral de praktijkvoorbeelden uit het politieke verleden van de voormalige CDA-premier zijn populair.

Collega-docenten zijn echter minder te spreken over het wetenschappelijk gehalte van professor Lubbers. ,,Zijn theorie is erg populair, maar die heeft één groot nadeel. Zij klopt niet'', aldus collega-hoogleraar economie A. Kleinknecht van de Technische Universiteit Delft.

Hoofddocent internationale economie A. van Gevel van de KUB: ,,Lubbers grossiert in opinie-artikelen, maar hij schittert door afwezigheid in toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften.''

Lubbers studeerde in 1962 af als econoom aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, maar is nooit gepromoveerd. In 1995 werd hij hoogleraar aan de KUB, waar een speciale leerstoel voor hem werd gecreëerd.

Hoogleraar internationaal management aan de KUB, H. Barkema, erkent in Univers dat het misschien verstandiger was geweest om de oud-minister-president bijzonder hoogleraar te maken in plaats van gewoon hoogleraar. ,,Dan was de druk om zich wetenschappelijk sterk te profileren wellicht wat minder geweest'', aldus Barkema.

Lubbers wordt vooral geprezen voor zijn grote netwerk. Hij weet deuren open te krijgen die anders voor de universiteit gesloten zouden blijven en bestrijdt als generalist de verkokering van de diverse wetenschappelijke takken binnen de academische wereld, zo meldt Univers.