Noodeditie na storing

Gisteren legde een storing het computernetwerk van NRC Handelsblad lam. De oorzaak is nog niet bekend.

Een computerstoring in het Rotterdamse gebouw van NRC Handelsblad leidde ertoe dat deze krant gisteren met een noodeditie moest uitkomen. Op het moment dat alle computers stilvielen was slechts een beperkt aantal pagina's gereed, en alleen deze pagina's konden gedrukt worden. De storing begon rond half één, een uur voordat alle pagina's moeten zijn opgemaakt. Redacteuren konden niet meer bij hun artikelen, vormgevers niet meer bij de pagina's en de drukkerij kreeg geen opgemaakte pagina's meer door. Pas rond drie uur was de storing verholpen.

Het gebouw van NRC Handelsblad beschikt over een uitgebreid computernetwerk, waarin zowel het netwerk als de centrale computers waarmee alle werkstations in verbinding staan, dubbel zijn uitgevoerd. Bij problemen moet de ene component het zonder vertraging van de andere overnemen.

Gisteren werkte dit noodsysteem niet. De twee gescheiden hoofdnetwerken meldden elkaar dat zij een storing hadden en dat de ander de taken moest overnemen. Ze raakten hierdoor zo druk met elkaar `in gesprek' dat storing op storing volgde. De oorzaak is nog niet bekend, maar volgens de automatiseringsafdeling van PCM-uitgevers is het niet een computervirus. De leverancier van het netwerk, Getronics, en IBM, de leverancier van de computers voor het krantenopmaaksysteem, zijn in de logbestanden – waarin het functioneren wordt bijgehouden – op zoek naar de oorzaak.

Als aanvulling op de noodeditie werden alle artikelen gepubliceerd op de binnenkort te openen website voor de abonnees van de Weekeditie voor het buitenland van deze krant. Vandaag tot middernacht is deze site nog voor iedereen toegankelijk. Op de website is zowel de krant van vandaag als die van gisteren (door dinsdag aan te klikken) te lezen.

Zie http://buitenland.nrc.nl