NIB houdt beurs wakker

Incidenten beheersten de sfeer op het Damrak vanmorgen, met in de hoofdrol het verhoogde bod van PGGM en ABP op de NIB, en een mogelijk bod op Van Leer door het Finse concern Huhtamäki. Het anders zo saaie fonds Van Leer nam na opening een sprong van meer dan 60 procent tot 27,15 euro. Tegen het middaguur liep de koers iets terug tot 25,35 euro, nog altijd een winst van bijna 50 procent. Het aandeel van de Nationale Investeringsbank maakte heel wat minder rare sprongen. De koers steeg met 40 eurocent tot 30,90 euro.

De grootste pensioenfondsen van Nederland maakten vanochtend bekend 31,77 euro (70 gulden) over te hebben voor het aandeel NIB, 1,82 euro meer dan het eerste bod. Los van het nieuws rond NIB en Van Leer was er vanochtend bijzonder weinig activiteit op de beurs. De AEX-index daalde met 5,73 punten tot 572,94, waardoor de Amsterdamse beurs zich schaarde onder de Europese collega's die ook licht in de min stonden.

Onder de hoofdfondsen profiteerde DSM van een koopadvies van het Amerikaanse effectenhuis Goldman Sachs. Het Limburgse chemiefonds won 3,40 euro op 95,40 euro en was daarmee de sterkste stijger.

De hightech-fondsen hadden het vanochtend zwaar, net als gisteravond in New York. ASM Lithography was opnieuw de grote verliezer met een min van 2,10 euro op 35,65 euro. Baan en Philips volgden op korte afstand met een respectievelijke terugval van 2,10 en 2,30 euro.