MKB wil `Oom Dagobert-vordering'

De ondernemingsorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf MKB-Nederland wil dat staatssecetaris Vermeend in het belastingstelsel voor de 21e eeuw een ,,Oom Dagobert-vordering'' invoert. Deze vriendelijke financieringswijze voor starters moet de zogeheten Tante Agaath-lening opvolgen, die in het nieuwe stelsel niet meer interessant is. Beginnende ondernemers kunnen volgens de Tante Agaath-regeling geld lenen tegen de wettelijke rente, die doorgaans lager is dan de marktrente. Een vermogende particulier (,,Tante Agaath'') hoeft over het uitgeleende bedrag geen vermogensbelasting te betalen.

In het nieuwe belastingstelsel wordt elk vermogensrendement tegen 30 procent belast en verdwijnt de rentevrijstelling. Daarom komt MKB-Nederland met het idee van de Oom Dagobert-lening. Vanaf 2001 zou een vrijstelling van de vermogensrendementsheffing moeten gelden. Het rijk zou daarbij een `vriendelijke' lening aan een starter moeten aanmerken als een vrijgestelde vordering. (ANP)