Luchtbrug naar Italië voor 10.000 Kosovaren

Italië zal tienduizend gevluchte Kosovaren opnemen die nu in kampen in Macedonië zitten. De eerste helft zal met een luchtbrug naar de militaire basis in Comiso worden gebracht, op Sicilië.

Rome reageert hiermee op noodsignalen vanuit Macedonië, dat de toestand in de vluchtelingenkampen onhoudbaar wordt. De minister van Binnenlandse Zaken, Rosa Russo Jervolino, zei gisteren dat de hulpgoederen en militairen die Italië naar Albanië heeft gestuurd ,,succes hebben gehad door de bijbelse exodus te voorkomen die aan het begin van de oorlog werd gevreesd''. Rome zegt in verschillende kampen in Albanië in totaal 40.000 vluchtelingen te verzorgen.

,,Italië zal een extra inspanning doen om ook de vluchtelingen in Macedonië te helpen'', aldus Russo Jervolino. Zij suggereerde dat ook landen als Frankrijk vluchtelingen uit Macedonië moeten opnemen.

De luchtbrug zal ,,zaterdag, uiterlijk maandag'' op gang komen en per dag 830 vluchtelingen naar Comiso brengen. Het kabinet lijkt voor opvang in Sicilië te hebben gekozen om de opvangcentra langs de Adriatische kust niet verder te belasten.

Maandag maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend dat alleen al vorige maand 5.700 Kosovaren naar Zuid-Italië zijn gevlucht, met snelle motorboten van Albanese misdaadbendes. Sinds het begin van dit jaar zijn naar schatting 9.000 Kosovaren naar Italië gevlucht.

Russo Jervolino waarschuwde dat de politie hard zal optreden tegen mensensmokkelaars en nieuwe wettelijke mogelijkheden voor arrestatie en inbeslagname ten volle zal benutten. Sinds het begin van het jaar zijn 111 mensen gearresteerd wegens mensensmokkel en 54 boten in beslag genomen.

De basis Comiso is in de jaren tachtig bekend geworden als een van de plaatsen waar kruisraketten werden gestationeerd. De laatste daarvan zijn acht jaar geleden weggehaald. Er werd al geruime tijd gezocht naar een andere bestemming voor de gebouwen op de basis, die in feite een kleine stad vormt, met duizend appartementen, supermarkten, sportvelden en kerken.