Kwakzalver is `grievend verwijt'

Dr. Houtsmuller eist in kort geding dat de Vereniging tegen Kwakzalverij `grievende' kwalificaties over hem rectificeert.

Oplichter, kwakzalver, leugenaar, ordinaire leugenaar zelfs, en rechtsdraaiende melkzuurkwak. Om dat laatste maakt dr. A.J. Houtsmuller zich niet zo druk, maar de andere scheldwoorden gaan hem te ver. ,,Jarenlang heb ik geen kritiek gehad op mijn boeken, nu gaat het alleen nog om details'', zei Houtsmuller gisteren na het kort geding dat hij had aangespannen tegen de Vereniging tegen Kwakzalverij.

Oud-internist Houtsmuller is bekend geworden door de antitumortherapie en het Houtsmuller-dieet, waarvan hij zelf claimt dat het kankerpatiënten geneest. Zijn boek `Het dr. Houtsmuller-dieet' is een bestseller. Fruit, vette vis, kool, peterselie en haaienkraakbeenpoeder zijn belangrijke ingrediënten. Houtsmuller zegt zelf het levende bewijs te zijn van de goede werking. Hij zou dankzij het dieet volledig zijn genezen van ernstige kanker.

Maar volgens C. Renckens, voorzitter van de Vereniging tegen Kwakzalverij, is van de werking van het dieet geen enkel wetenschappelijk bewijs geleverd, ondervindt Houtsmuller geen enkele steun van vakgenoten en schotelt hij kankerpatiënten valse hoop voor. Een kwakzalver dus, zo verklaarde Renckens diverse keren. En ook een leugenaar, volgens hem, omdat Houtsmuller de waarheid over zijn eigen ziekteverloop zou hebben verdraaid. In De Telegraaf noemde Renckens hem zelfs een oplichter, maar hij ontkent deze kwalificatie te hebben gebruikt. Houtsmuller eiste gisteren bij de rechter in Amsterdam dat de Vereniging tegen Kwakzalverij de ,,grievende en onrechtmatige'' uitlatingen in advertenties in vier landelijke dagbladen rectificeert.

De vraag was gisteren niet of Houtsmuller een kwakzalver is, maar of hij kwakzalver en leugenaar genoemd mag worden. Het verweer van advocaat T. Douma namens de anti-kwakzalvers was eenvoudig. Onder kwakzalverij verstaat de vereniging het toepassen van een behandelwijze waarvan het nut niet wetenschappelijk is bewezen. En dat is bij dit dieet niet het geval. Bovendien is de vrijheid van meningsuiting in het geding, aldus Douma. Hij betoogde dat in een publiek debat het geven van waardeoordelen vrij is.

Het had Houtsmuller het meest gestoken dat hij voor leugenaar was uitgemaakt. Met zijn eigen genezing was inderdaad wel iets merkwaardigs aan de hand. Maar hij had hier niet over gelogen, zo probeerde hij de rechter duidelijk te maken. In 1980 was bij hem huidkanker geconstateerd. Daarvan genas hij met een reguliere therapie. Vervolgens kreeg hij kanker in zijn rechter nier. Volgens Houtsmuller vertelde de arts, een andere dan die hem de eerste keer had behandeld, hem dat het een uitzaaiing van de huidkanker betrof en dat hij nog hooguit zes maanden te leven had. Vervolgens stortte Houtsmuller zich in de literatuur en ontwikkelde hij het dieet dat hij zelf volgde. De kanker verdween.

Maar in 1997 kwam hij weer in contact met de eerste arts, die hem vertelde dat hij geen uitzaaiing van huidkanker had gehad. Houtsmuller zegt hier vervolgens zelf mee naar buiten te zijn gekomen, maar in het voorwoord van zijn boek dat in maart van dit jaar nog in een nieuwe oplage verscheen, staat nog het oude verhaal. ,,Ik heb de uitgever gevraagd om het veranderen, maar dat was niet mogelijk.'' Het is ook maar een detail, vindt Houtsmuller. Hij was wel degelijk ten dode opgeschreven geweest, alleen had hij een andere kanker dan hij dacht. De Vereniging tegen Kwakzalverij betwijfelt sterk of Houtsmuller wel van een ernstige kanker is genezen.

Uitspraak 12 mei.

    • Herman Staal