KLM koopt voor bijna miljard eigen aandelen

KLM koopt voor 962 miljoen gulden een kwart van de eigen aandelen in. Het aantal uitstaande aandelen wordt daarmee teruggebracht tot 46,1 miljoen. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij vanochtend bekendgemaakt. Reden van de terugkoop is volgens KLM ,,een aanzienlijk overschot aan liquide middelen'', terwijl het bedrijf toch ,,conservatief'' is gefinancierd. Het bedrijf incasseert binnenkort een miljard gulden door de verkoop van zijn belang in Galileo, een onderneming die wereldwijd reserveringen van vliegtickets regelt. Eerder deed KLM zijn belang in telecombedrijf Equant voor 118 miljoen gulden van de hand.

Volgens financieel directeur Rob Abrahamsen is de inkoop van eigen aandelen de meest doelmatige aanwending van de overtollige liquiditeiten. Aandeelhouders profiteren nu van dit luxeprobleem. Zij zien de winst per aandeel toenemen, doordat de winst over een kleiner aantal aandelen verdeeld hoeft te worden. Ook na de inkoop houdt KLM ,,een sterke balans en een ruime liquiditeit''.

KLM omzeilt de Amsterdamse effectenbeurs voor de inkoop van eigen aandelen omdat dat fiscaal aantrekkelijker is. De financiële sector streeft al jaren naar een fiscaal meer vriendelijke behandeling, maar dat is nog niet gelukt. Omdat de belastingdienst de anonieme aandeelhouders die profiteren van zo'n transactie moeilijk kan identificeren wordt bij inkoop van eigen aandelen een forse heffing neergelegd bij het bedrijf dat de aandelen inkoopt. Zo'n 25 procent van het met de transactie gemoeide kapitaal gaat in dat geval naar de fiscus.

Om dat te voorkomen wisselt KLM nu elke vier `oude' aandelen KLM in voor drie nieuwe en keert per aandeel 15,65 gulden (een kwart van de beurswaarde van gisteren) contant uit.