Jospin in het nauw door Corsica-affaire

De Franse regering is in grote verlegenheid gekomen door haar justitie-beleid op Corsica. Prefect Bernard Bonnet, de hoogste rijksambtenaar op het eiland, is vanmorgen uit zijn functie ontheven, nadat hij eerder was gearresteerd. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het afbranden van een illegaal strandrestaurant bij Ajaccio.

Vanochtend is Jean-Pierre Lacroix (56) door de Franse ministerraad benoemd als opvolger voor Bonnet. Met deze snelle vervanging hoopt Jospin de politieke crisis rondom de gendarmerie op Corsica te bedwingen.

Premier Jospin heeft gistermiddag in de Assemblée Nationale ontkend dat hij of een van zijn ministers op de hoogte was van de illegale actie van een aantal gendarmes op Corsica, die bij de brandstichting waren betrokken. Laat staan dat zij deze ,,stommiteit'' zouden hebben goedgekeurd.

De affaire is pijnlijk voor Jospin omdat hij alles op alles heeft gezet om de rechtsstaat op Corsica te herstellen. Nu blijkt dat een speciale eenheid van de gendarmerie de wet heeft overtreden, is zijn positie uiterst lastig. De speciale eenheid is per vandaag ontbonden.

Ruim een jaar nadat zijn voorganger werd vermoord, zit prefect Bonnet in de gevangenis. Tot het tegendeel blijkt, is hij onschuldig, heeft Jospin herhaald. De gendarmes die betrokken waren bij de illegale operatie zeggen overigens in opdracht van Bonnet te hebben gehandeld. Bonnet houdt zijn onschuld vol.

Jospin ontkende gisteravond dat leden van zijn staf de totaal mislukte actie mee hadden voorbereid, maar liet het over aan minister van Binnenlandse Zaken Jean-Pierre Chevènement datzelfde voor zijn medewerkers te zeggen. Leden van de rechtse oppositie in Parijs vragen vandaag nog steeds of Jospin zijn persoonlijke verantwoordelijkheid wil verduidelijken.

Op Corsica hebben nationalisten en leden van de rechtse oppositie niets dan kritiek op de regering-Jospin. De harde hand waarmee Bonnet illegale transacties, belastingsontduiking en subsidiemisbruik aanpakte, heeft veel lokale kopstukken geraakt. Op het eiland is een grote meerderheid tegen onafhankelijkheid van Frankrijk, maar een nog grotere meerderheid tegen de manier waarop Parijs de orde trachtte te herstellen.

De huidige crisis werd ontketend door een aaneenschakeling van blunders die doet denken aan de aanslag in Nieuw Zeeland op het Greenpeace-actieschip de Rainbow Warrior, tijdens het presidentschap van François Mitterrand. Die liep uit op de dood van een Nederlandse fotograaf en een internationale blamage. Deze keer hebben gendarmes twee weken geleden een illegaal gebouwd, maar bekend strandrestaurant, Chez Francis, in brand gestoken. Niemand begrijpt waarom, want de eigenaar was al aangezegd dat hij het etablissement na het komende seizoen moest afbreken.

De betrokken gendarmes hebben eerst voorgewend dat zij op surveillance waren, maar later bleek dat zij een spoor van bewijzen van betrokkenheid op het strand hadden achtergelaten: een mobiele telefoon, een bebloede bivakmuts, een mes en belastende documenten. Even merkwaardig was het feit dat een gendarme zich voor brandwonden aan zijn handen in het geheim in een particuliere kliniek liet behandelen en niet in het militair ziekenhuis waar de gendarme normaal klant is.

Volgens veel commentaren in Frankrijk heeft Corsica zijn reputatie bevestigd bestuurders de nek te kosten. Wrang voegen ze er aan toe dat de mannen met maskers en bommen, die zich nationalisten noemen, nu de lachende partij zijn.

    • Marc Chavannes