Ivo van Hove legt accent op muziektheater

Het Holland Festival opent dit jaar op 5 juni met vijf verschillende programma's op het gebied van fotografie, toneel, beeldende kunst en muziektheater. Het accent van het festival ligt op muziektheater, met onder meer een integrale opvoering van Wagners `Ring' die in een park op een groot beeldscherm te volgen zal zijn.

Geopend wordt met de fototentoonstelling Attack!, de theaterproductie Genesi van Socìetas Raffaello Sanzio, een installatie van `centrale gast' Brian Eno in het Stedelijk Museum, Henry Purcells opera King Arthur door de jeugdtheatergroepen Huis aan de Amstel en Maccus en, in het kader van het Amsterdam Roots Festival, concerten van Soedanese, Ethiopische en Turkse muzikanten en zangeressen. Het festival bevat 25 producties, waarvan er twaalf een première zijn. Er zullen vijf muziektheaterproducties te zien zijn, vijf toneelvoorstellingen, en twee dansproducties. Naast de fototentoonstelling en een film van Peter Delpeut staan er ongeveer tien concerten op het programma. Het Holland Festival speelt zich af in Amsterdam en duurt tot 26 juni. Het beschikte dit jaar over een budget van 6,5 miljoen gulden.

Artistiek directeur Ivo van Hove heeft `niet-sectarisch' willen programmeren, met bijdragen van verschillende generaties kunstenaars die uiteenlopende genres beoefenen. Het festival wil kwaliteit bieden voor een zo divers mogelijk publiek, met een accent op muziektheater. Een thema vormen ,,de vragen die de bijdragende kunstenaars zich stellen over de overlevingskansen van de klassieke genres in de kunst''.

Eén van de spectaculairste programma-onderdelen is volgens Van Hove de integrale enscenering van Wagners Der Ring des Nibelungen, geregisseerd door Pierre Audi bij De Nederlandse Opera. De afzonderlijke delen, Das Rheingold, Die Walküre, Siegfried en Gotterdämmerung, gingen al in 1997 en 1998 in première en worden in juni vier keer op vier avonden uitgevoerd. De voorstellingen in het Muziektheater op 17, 18, 20 en 23 juni zullen tegelijkertijd te zien zijn op een groot beeldscherm van 5 bij 6,5 meter in het Oosterpark. Bezoekers kunnen plaatsnemen op een tribune en `bankjes' of `zich met hun picknickmanden installeren op de grond'. De toegang is gratis.

Gratis is ook het concert Music for Airports, van Brian Eno, op Schiphol Plaza (8/6 om 16u en 20u). Naast de installatie in het Stedelijk Museum is de derde bijdrage van zijn hand de compositie The Shutov Assembly, uitgevoerd door het Metropole Orkest onder leiding van Dick Bakker. De Amerikaanse rockzangeres en -dichteres Patti Smith geeft een concert en draagt gedichten voor. Van de Amerikaanse regisseur Peter Sellars gaat in wereldpremière Bijbelse Stukken, uitgevoerd door het Asko Ensemble, Schönberg Ensemble, Nieuw Sinfonietta Amsterdam en het koor van De Nederlandse Opera, onder de muzikale leiding van Reinbert de Leeuw.

De monoloog Bob, van de Amerikaanse regisseuse Anne Bogart, is een hommage aan de Amerikaanse maar voornamelijk in Europa werkzame avantgarde-regisseur Robert Wilson. Naast Genesi van regisseur Romeo Castellucci, van wie vorig jaar Giulio Cesare te zien was, zijn er nog ensceneringen van Het Zuidelijk Toneel (India Song van Marguerite Duras in de regie van Ivo van Hove zelf), van het Schauspielhaus am Leniner Platz (Stella van Goethe in de regie van Andrea Breth), van de Amerikaanse regisseur Richard Maxwell (House) en van het Düsseldorfer Schauspielhaus (Salome van Oscar Wilde, in de regie van Einar Schleef). Op dansgebied is Truus Bronkhorst te zien met 1,2,1,2,3,4 en Shazam! van de Franse choreograaf Philippe Decoufflé. Het festival wordt afgesloten met een concert van de popgroepen dEUS en Cornelius in Theater Carré.