IOC-lid Coles raakt opnieuw in opspraak

Een speciale commissie van drie personen zal namens het Internationale Olympisch Comité (IOC) de beschuldigingen tegen het Australische lid Phil Coles nader onderzoeken. Als voorzitter zal de Senegalees Kéba Mbaye, tevens voorzitter van de onlangs ingestelde ethische commissie, fungeren. De andere leden zijn de Amerikaanse Anita DeFrantz en de Zwitser Marc Hodler, die eind vorig jaar de kwestie van de omkoping binnen het IOC aanzwengelde.

Coles kreeg eerder dit jaar een ernstige waarschuwing wegens zijn betrokkenheid in het corruptieschandaal rond de verkiezing van Salt Lake City als organiserende stad van de Olympische Winterspelen in 2002. Ook daarna werden telkens weer beschuldigingen aan het adres van Coles geuit.

Australische media berichtten dat Coles uitgebreide dossiers van andere IOC-leden had aangelegd voor persoonlijk gebruik. Volgens de Australische radiozender ABC was het organisatiecomité van de Spelen van Salt Lake City in het bezit van een 400 pagina's dik dossier waarin precies stond met welke legale en illegale praktijken de Spelen van 2000 naar Sydney waren gehaald. Het zou briefjes en aantekeningen bevatten van Coles.

Coles heeft ontkend dat hij documenten met betrekking tot het binnenhalen van de Olympische Spelen van 2000 in Sydney heeft doorgespeeld aan de organisatoren van Salt Lake City. Het IOC-lid verklaarde gisteren voor ABC-radio dat ,,bepaalde personen'' hem zwart proberen te maken. ,,De beschuldiging is onjuist. Er waren dertig tot veertig mensen die inzage hadden in die documenten. Waarom probeert men mij hiervoor op te laten draaien?'', zei Coles. Het Australische hoofdbestuurslid van het IOC Kevin Gosper verklaarde gisteren in Lausanne: ,,Er is besloten dat er nog niets nader te onderzoeken valt over het optreden van Coles.''

Coles viel voor de radiomicrofoon ook Michael Knight aan. De voorzitter van het organisatiecomité van Sydney 2000 (SOCOG) en tevens minister voor Olympische Zaken, eiste eerder al Coles' aftreden als IOC-lid. ,,Michael Knight zegt van alles. Het is schandalig dat hij mij dit in de schoenen wil schuiven.''

Volgens Mbaye heeft het IOC ook informatie ontvangen over een dubieuze rol van vijftien IOC-leden. Daarnaast werden over de Zuid-Koreaan Un Yong Kim, die eveneens als Coles onlangs van het IOC-bestuur een ernstige waarschuwing kreeg, nieuwe zaken bekend. Maar dit heeft voor Kim geen verdere gevolgen.

In Lausanne werd de Commissie 2000 gepresenteerd. Ze telt 81 leden onder wie atleten als polsstokhoogspringer Boebka en speerwerper Zelezny, oud-minister van Buitenlandse Zaken Kissinger van de VS, oud-secretaris-generaal van de VN Boutros Ghali, Fiat-baas Agnelli, FIFA-voorzitter Blatter en 44 IOC-leden. De commissie heeft tot taak hervormingen en nieuwe regels te bedenken. Ze komt begin juni bijeen.