Inspireerde muziek?

Wie zijn de muziekhelden van de `grafschenners'?

Na computerspelletjes en gewelddadige films is het nu de beurt aan rockmuziek om het extremere criminele tienergedrag te verklaren. Zo bleek dat de twee moordende middelbare scholieren uit het Amerikaanse Littleton fans waren van de glamrocker Marilyn Manson. Nu zeggen ook de vier `grafschenners' uit Heerlen geïnspireerd te worden door black-metalbands als Cradle of Filth. Een meisje uit de groep heeft bovendien met glas een omgekeerd kruis in haar onderarm gekerfd naar voorbeeld van een videoclip van zo'n rockband.

Cradle of Filth staat bekend om zijn controversiële uiterlijk. Beschminkt als duivels en besmeurd met bloed staan ze op het podium. Een uitgave van het Engelse rockblad Kerrang! met een foto van de met bloed overgoten bandleden werd geweerd. Ook in Nederland kreeg de band problemen. Bandlid Nicholas werd gearresteerd in opdracht van ,,een gelovige agent'', zo vertelde hij, in Eindhoven. Een controversieel T-shirt was de reden. Ook de teksten van de groep zijn omstreden. Een regel als `I should slay their fuckin' nazarene/ ik zou die verdomde Jezus moeten vermoorden' is geen uitzondering.

Marilyn Manson is al eerder in verband gebracht met wangedrag van jongeren. Het incident in Littleton wijt hij niet aan zijn muziek, maar aan ,,onwetendheid, haat en toegang tot wapens''. Zijn teksten zijn gekant tegen de westerse maatschappij en religie. Maar, zegt hij, ,,ouders raken nogal overstuur wanneer iemand God probeert te vervangen in het leven van hun kinderen.'' Hij meent in een bizarre wereld te leven waarin hetgeen hij als `goed' ziet het tegenovergestelde is van wat als `goed' wordt geaccepteerd. Een echte discussie is daarom bijna onmogelijk.