IJsbaan moet Haags Spuiplein verlevendigen

Het gemeentebestuur van Den Haag wil in de wintermaanden naast het stadhuis een schaatsbaan laten aanleggen om het Spuiplein te verlevendigen.

Dit is een van de voorstellen die het college gisteren presenteerde in het `Verbeterplan Spuiplein'.

Het Spuiplein, dat drie jaar geleden nog geheel is vernieuwd, voldoet tot nu toe niet aan de verwachtingen. Zo mist het plein aansluiting met de omliggende bebouwing zoals de Dr. Anton Philipszaal en Hotel Mercure, is de fontein van computerkunstenaar Peter Struycken veelal buiten werking en brokkelen de uit België afkomstige zwarte tegels hier en daar af.

Joan Busquets, de Catalaanse architect van het plein, heeft de afgelopen tijd bekeken hoe het Spuiplein verbeterd kan worden. Zo zouden nieuwe terrassen moeten worden geopend en wordt er gedacht aan het bouwen van een theatercafé. Op de trappen van Hotel Mercure, die nu doorgans door de jeugd als skateboardbaan worden gebruikt, zou een serre moeten komen met uitzicht op het plein.

In de wintermaanden moeten volgens het college van Den Haag verplaatsbare plantenbakken – die ook als bankjes moeten gaan dienen – worden geplaatst om de `intimiteit' te vergroten.

Verder wordt gedacht om in de winter, als de fontein is uitgeschakeld, een schaatsbaan te openen die als trekker moet gaan dienen. Het plein zou vanuit de verschillende gebouwen in de omgeving verlicht moeten worden.

Om de storinggevoeligheid te verhelpen van de computergestuurde fontein, die voor een lichtend woud van stralen moet zorgen, zal de apparatuur bovengronds worden geplaatst en wordt de bedrading in de kelder beter beschermd. De zwaarst beschadigde tegels zullen worden vernieuwd. Strengere regels bij evenementen moeten nieuwe beschadigingen tegengaan.