Fusie Getronics was al ingezet

Getronics verrast vriend en vijand met de overname van het eens fameuze Wang. In plaats van geleidelijke groei kiest de automatiseerder voor de sprong voorwaarts.

Hoezo een verrassende entree? Directeur Ton Risseeuw heeft bij Getronics nog maar nauwelijks de deur achter zich dichtgetrokken of zijn opvolger Cees van Luijk kondigt de eerste miljarden-overname uit de geschiedenis aan. ,,Om elk misverstand te voorkomen'', begon de kersverse bestuursvoorzitter gisteren zijn toelichting op de overname. ,,Deze fusie is in 1998 ingezet door mijn voorganger. Ik heb het roer in februari/maart overgenomen.''

De overname van Wang is niet alleen verrassend omdat die al drie dagen na zijn aantreden plaatsvindt, maar nog meer omdat Getronics zich altijd wars heeft getoond van grote acquisities. ,,Overnemingen zijn denk ik het moeilijkste onderdeel van mijn werk'', zo heeft Risseeuw wel eens laten weten. ,,Mijn gevoel zei bij overnamen vaak `nee' en dat is in alle gevallen juist gebleken. De meeste bedrijven bestaan intussen niet meer'', stelde hij in een interview.

De enige miljardenovername die Getronics ooit van plan is geweest leed vroegtijdig schipbreuk. Risseeuw had bij de veiling van overheidsdochter Roccade in 1997 verreweg het hoogste bod gedaan, maar zijn poging om via onderhandelingen dat bedrag naar beneden te krijgen faalde.

Een voor Getronics cruciaal onderdeel van de overname is dat zij nu het bedrijf Olsy (systeembeheer en dienstverlening) in handen krijgt. Wang heeft Olsy in het voorjaar van 1998 voor 450 miljoen dollar overgenomen van het Italiaanse Olivetti. Volgens bestuurslid P. van Voorst had Getronics ook onder Risseeuw Olsy ,,sterk in de kijker''. Maar eind 1997 was Getronics nog druk bezig met Roccade. ,,Roccade heeft het ons onmogelijk gemaakt ernstige aandacht aan Olsy te besteden'', aldus Van Voorst. Na het mislukken van de overname van Roccade had Wang Olsy al overgenomen zodat deze nieuwe overnamekandidaat ,,in de loop van 1998 in beeld is gekomen''.

De overname van Wang past volgens Van Luijk uitstekend in de strategie van Risseeuw: schaalgrootte creëren en voet aan de grond krijgen in Europese landen waar de klanten van Getronics actief zijn. Maar Getronics haalt met Wang dat in 1998 53 procent van zijn omzet in Europa behaalde meer in huis dan dit continent alleen. ,,Wang biedt voet aan de grond in de Verenigde Staten en een presentie in Azië, Australië alsook Zuid-Amerika'', aldus Van Luijk.

Die positie getuigt van meer ambitie dan waarvoor Risseeuw ooit publiekelijk is uitgekomen. Naar eigen zeggen is Getronics voortaan in Europa de derde dienstverlener op het gebied van informatie- en communicatietechnologie, achter IBM en EDS. Mondiaal moet het bedrijf daarnaast alleen nog Hewlett-Packard en Fujitsu laten voorgaan.

Nu zal Getronics moeten bewijzen dat het deze enorme `overnamehap' ook werkelijk kan verteren. Van Luijk lijkt hieraan niet al te zwaar te tillen. De integratie van Getronics en Wang zal zijns inziens niet al te veel problemen opleveren, omdat de geografische spreiding van beide bedrijven weinig overlappingen laat zien.

Dat is waar, maar de vrijwel uitsluitend Europese activiteiten van Getronics leveren een bruto marge (bedrijfsresultaat als percentage van de omzet) van dik tien procent van de omzet. Van dergelijke resultaten is Wang nog ver verwijderd. Het bedrijf heeft onder leiding van bestuursvoorzitter J. Tucci na de aanvraag van uitstel van betaling in 1993 de bakens verzet. In plaats van op de verkoop van zelfgemaakte apparatuur werd de nadruk gelegd op de installatie en het beheer van netwerken van computers, ook als die geleverd werden door andere fabrikanten.

De eens fameuze producent van minicomputers is er echter nooit meer werkelijk bovenop gekomen.

Aan Van Luijk is nu de opgave dit bedrijf niet alleen te integreren, maar het ook weer werkelijk winstgevend te maken. Die enorme opdracht weerhoudt de nieuwe bestuursvoorzitter er niet van al weer verder vooruit te kijken. De aloude manier waarop Getronics gewend was te expanderen wordt onder Van Luijk gewoon voortgezet, zo maakte hij gisteren duidelijk: ,,De acquisitie van lokale spelers blijft een aantrekkelijke optie.''

    • Erik van der Walle
    • Michiel van Nieuwstadt