EMINEM

De 24-jarige Marshall Mathers uit Detroit bedacht een geheimzinnige naam (`Eminem', een variant op zijn initialen) en voor de zekerheid nog een extra alias, Slim Shady. De blanke jongeman blondeerde zijn haar en werd rapper. Een ruige rapper, dat spreekt. Liefst een die meer bezorgde ouders op de kast krijgt dan Marilyn Manson en Snoop Dogg samen.

Deze houding heeft zijn vruchten afgeworpen. Van Eminems debuut, de Slim Shady lp, werden in Amerika in de eerste twee weken al een miljoen exemplaren verkocht. De liefhebers zullen vooral vallen op Eminems rappe en scherpe tong. Hij heeft het dan wel niet over wapens en motherfuckers, hij is wel degelijk controversieel. Eminem rapt doodgemoedereerd over `daterape' en het drogeren van jonge meisjes. Over de moord op zijn vriendinnetje en de verkrachting van een lesbienne. Maar ook over het verschonen van luiers.

Soms doet hij dat met inventieve rijmelarij. Dan brengt hij met zijn opgewonden stem bovendien zoveel ritme en accenten in de woordenbrij dat het geheel stuwend wordt. Maar in een aantal nummers ontbreekt de gloed, en dan is Eminems stem die van een opgeschoten puber.

Omdat de nummers muzikaal nauwelijks meer te bieden hebben dan een paar goedgetroffen funky basloopjes, en een enkele aardige instrumentatie, maar verder nogal kaal klinken, is er slechts een conclusie mogelijk: de commotie in Amerika is nogal overdreven. Amerikanen laten zich gewoon graag shockeren.

Eminem. The Slim Shady lp. (Universal 490 287-2)