Draagmoeder twijfelt aan doel van wensvaders

De commerciële draagmoeder die een tweeling heeft gebaard voor een homopaar uit Groningen staat die kinderen niet af aan de wensvaders, omdat de mannen financiële bedoelingen met de kinderen hebben. Dat heeft de advocate van de draagmoeder, mr. G. Visser-Buve uit Beilen, desgevraagd meegedeeld. ,,Volgens mijn cliënt hebben ze een financieel argument.'' Welk argument dat precies zou zijn wilde de raadsvrouwe niet zeggen. ,,Ze weten heel goed waarom mijn cliënte niet meer bereid is om iets van deze zaak te realiseren. Ze twijfelt aan de oprechtheid van deze twee mannen en hun werkelijke motivatie'', aldus Visser-Buve.

Het paar uit Groningen zegt dat het nog nooit van de draagmoeder heeft gehoord dat ze de kinderen niet wil afstaan wegens dit `financiële argument'. ,,Wel heeft de moeder van de draagmoeder eens gezegd dat wij de kinderen willen om belastingvoordeel te kunnen behalen. Maar dat is echt onzin. Volgens mij kost een kind alleen maar geld'', aldus een van hen.

Afgelopen zaterdag maakten de Groningers bekend dat ze de tweeling opeisen van de draagmoeder. Zij hebben advocaat E. Sutorius in de arm genomen.

De mannen waren de draagmoeder in 1994 op het spoor gekomen via een advertentie in het blad Opzij. Vorig jaar baarde ze een tweeling van een van de mannen.

De draagmoeder was in 1997 door de politierechter in Zutphen tot twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld met een proeftijd van twee jaar, omdat ze in Opzij haar diensten als draagmoeder had aangeboden. Adverteren en bemiddelen voor draagmoederschap is sinds 1993 strafbaar.

De draagmoeder had eerder al een kind gebaard voor wensouders uit Duitsland. Ze heeft ook dat kind niet afgestaan, omdat ze tijdens haar zwangerschap signalen kreeg dat de wensouders niet te vertrouwen zouden zijn, zo verklaarde ze in haar politieverhoor van maart 1995.

Het openbaar ministerie in Groningen zal geen vervolging instellen tegen de draagmoeder. ,,Er zijn geen strafbare feiten geconstateerd'', aldus een woordvoerster van justitie.

Volgens Visser-Buve is de draagmoeder nooit voor haar diensten betaald. De mannen zeggen haar in het begin meteen 2.000 gulden te hebben betaald en zouden, aldus hun verklaring, bij levering van de tweeling nog eens ten minste 18.000 gulden betalen.

    • Geert van Asbeck