De Bruin-Smith mag geen expert meer oproepen

De arbitragecommissie voor sport (CAS) heeft in de zaak van Michelle De Bruin-Smith de inbreng van een expert geweigerd. De verdediging van de Ierse zwemster wilde in het beroep tegen een schorsing van vier jaar wetenschapper Brown oproepen. Maar volgens de CAS kwam het verzoek hiervoor te laat. De internationale zwembond zou zich hier niet op kunnen voorbereiden. Het beroep van De Bruin-Smith werd gisteren afgerond. Het CAS deed na de tweede dag nog geen uitspraak. ,,De bal ligt nu bij ons'', zei voorzitter Yves Fortier. ,,We zullen de zaak opnieuw bekijken en dan met een uitspraak komen.''

De Bruin-Smiths advocaat Lennon wilde het gebrek aan beveiliging van de urinemonsters aantonen. Brown zei in februari dat hij een monster ongemerkt heeft kunnen openen en sluiten. De wetenschapper stond op een lijst van mogelijke getuigen, maar Lennon zei aanvankelijk dat hij niet van plan was iemand op te roepen.

De Bruin-Smith werd door de FINA in augustus 1998 voor vier jaar geschorst omdat ze geknoeid zou hebben met een urinemonster. Dat bleek een veronrustende hoeveelheid alcohol te bevatten. Volgens de zwemster hebben derden haar carrière willen ruïneren door haar fraude in de schoenen te schuiven. (Reuters)